36ste IFF Gent: A Frozen Flower


de naam Korea is afgeleid van Goryeo. de gelijknamige dynastie werd gesticht in 918 en zal heersen over het Koreaanse schiereiland tot het einde van de dertiende eeuw. het is in die periode van verval waar A Frozen Flower ons naar toe brengt. Goryeo wordt overspoeld door de Yuan-Mongolen en de koning van Goryeo staat onder grote druk om via de Yuan prinses een erfgenaam te verwekken zodat overname zonder bloedvergieten gaat. geen probleem zou je denken als je een koningin letterlijk in je schoot geworpen wordt. echter de koning heeft indertijd een jongerenelitegroep opgeleid die hem totterdood volgen. voor één van die jongeren, Hong Lim, heeft de koning een boontje. wat eerst begon als private zwaardlessen, mondt bij het ouder worden van Hong uit in private slaapkamerlessen. zijn homofiele geaardheid is dus een probleem want hij krijgt hem niet recht bij de koningin. geen zaad is geen nakomeling wat de edellieden en ministers van Goryeo ongerust maken en zij beramen een complot om de koning te vermoorden en een neef van hem tot kroonprins te benoemen. de koning beseft het gevaar en hij beveelt zijn nepotistische vertrouweling Hong een kind te verwekken bij de koningin. vooreerst doen beiden het tegen hun zin, Hong moet vechten tegen zijn lustgevoelens voor de koning en de koningin voelt zich als een lustobject maar naarmate hun pogingen vorderen, ontstaat er lust, ontstaat er passie, ontstaat er liefde. dit is de start van een gevaarlijke driehoeksverhouding waarbij de liefde doorkruist wordt door jaloezie, obsessie en verraad. je kunt A Frozen Flower moeilijk catalogeren als een klassieke dynastiefilm aangezien hier in het vroege en verre oosten de homoseksuele relatie tussen een koning en zijn eerste luitenant aangekaart wordt. let wel, homoseksuele scènes (buiten wat tongzoenen) komen er niet aan te pas, des te meer vliegen de vonken er op los tussen Hong en de koningin waarbij de vlezelijke lusten letterlijk bloot gelegd worden maar steeds voel je de onderliggende jaloezie van de koning. hij is de aanstoker van hun relatie maar wanneer deze passioneel wordt, mondt zijn obsessie voor Hong uit in woededaden. naast de driehoeksrelatie brengt regisseur Yoo Ha (A Dirty Carnaval) de klassieke politieke affaires in dit soort films waarbij de jacht naar roem het bij edellieden steeds haalt van respect en eer maar waarbij hun politieke moordcomplotten uitdraaien op een sisser. die sissers worden opgeluisterd met enkele grootse gevechtssènes waarbij op zijn Zatoichi’s bloedfonteintjes mogen rondspuiten. let wel, ze zijn niet talrijk. verwacht geen Hero of House Of The Flying Daggers. de actiescènes zijn er om de overgangen in de allesvernietigende driehoeksrelatie tussen de koning, de koningin en Hong in goede verteerbare banen te leiden. de film spitst zich dus toe op hoe verboden liefdes, gebroken harten en onmiskenbare passie vernietigend kan zijn. A Frozen Flower neigt dus meer naar Curse Of The Golden Flower alhoewel Ha toch nog in de leer moet gaan om de magistrale Yimousfeer te evenaren. niettemin luistert hij het filmfestival op dat meer van deze films diende te bevatten.
 
3/5
 

 
Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s