36ste IFF Gent: Julie & Julia


Julia Carolyn McWilliams werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Office of Strategic Services en leerde op Buitenlandse Zaken haar man kennen, Paul Cushing Child. omwille van zowel zijn artistieke als diplomatieke mogendheden werd hij in 1948 geposteerd in Parijs. Julia werd verliefd op de stad maar wat diende ze te doen tegen de verveling? ze vond zichzelf een fijnproever en ging op koopopleiding aan de vermaarde Cordon Blue, zeer tegen de zin van de directrice. maar we merken meteen dat Julia een doorzetter is. ondanks dat ze een amateurkok was, ondanks dat ze de taal niet machtig was, ondanks dat enkel mannen de kokschool volgden, kreeg ze de haute cuisine van Frankrijk onder de knie. maar Julia was nog ambitieuzer: ze wil samen met twee vriendinnen een kookboek schrijven waarin de Franse keuken uit de doeken gedaan wordt voor Amerikanen. haar Franse uitspattingen, haar vreugde voor het koken, haar opbouwende finesse, de totstandkoming van het boek, de uitgeversperikelen (The Art Of French Cooking wordt heden beschouwd als een kookmanifest) en haar liefde voor haar man worden belicht in het Julia verhaal van de film. het zijn Meryl Streep en Stanley Tucci die dit mogen opluisteren. Streep doet het enerzijds met verve en beleeft zichtbaar plezier aan haar rol en haar kook- en eetfestijnen maar doet anderszijds teveel denken aan een karikatuur van Hyancinth Bucket. telkens je haar ziet en hoort, vraag je je af waar Richard is. niettemin levert ze met haar puntige mimiek, conservatieve kledij- en haardracht en flamboyante attitude enkele grappige scènes met het uienschillen als topper. Tucci is ingetogen maar zoals steeds dankbaar in zijn bijrollen en betekent een ondersteuning in het acteerwerk van Streep. regisseuse van vrouwenfilms Nora Ephron (Sleepless In Seattle, You’ve Got Mail, Bewitched) trakteert ons ook nog op een Julie verhaal. Julie Powell zit professioneel niet op het spoor waar ze zichzelf had gezien. ze moet met haar man verhuizen naar Queens boven een pizzeria, ze krijgt haar roman maar niet geschreven en broedt op een uitdaging. ze merkt dat een vriendin van haar gading heeft met een blog en zet zichzelf aan het schrijven met de uitdaging alle recepten uit The Art Of French Cooking te koken en de lezer erover te informeren. ze heeft 365 dagen de tijd om de 514 recepten te bereiden en erover te bloggen. haar project zal uitgroeien tot een succesvolle roman Julie And Julia: My Year Of Cooking Dangerously. dit tweede verhaal wordt opgeluisterd door Amy Adams en Chris Messina. Adams is zoals steeds ontwapenend en haar tranen doen smelten terwijl ook hier de mannelijke partner vooral ondersteuning mag bieden in de prestatie van de vrouwelijke hoofdrol. Julie & Julia is een film waar de Vlaamse Piet Huysentruyten van zullen lekkerbekken aangezien het eten rubensiaans passeert terwijl de evenwichtige aandacht voor Julia Child en Julie Powell er niet ondergeschikt aan wordt maar dan is er weer die maar die past bij Ephron. omwille vanuit hetzelfde vaatje tappend wordt de komedie langdradig, vooral omdat Ephron weinig durf in haar films legt. ze is een conventionele regisseur die braafjes en zonder filmische hoogstandjes een verhaal brengt dat enkel overeind kan blijven door goede acteerprestaties. het enige gewaagde in de film dat genoteerd kon worden, en het was er eigenlijk boenk op, was het ritmische Psycho Killer van de Talking Heads wanneer Julie voor het eerst kreeft moet bereiden. een heerlijk moment in de film dat aantoont dat Ephron in haar volgende films risico’s mag en zelfs moet nemen. anders blijft ze gevangen in het hokje van vrouwelijke komedies zonder veel pit. Julie & Julia tracht iets volwassener dan dat te zijn maar blijft enkel een zacht gekookt eitje.
2,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s