The Cove


Ric O’Barry was indertijd de persoonlijke trainer van de dolfijnen in de Flipperreeks. de beperking van hun vrijheid zorgde voor gestresseerde en depressieve dolfijnen, een gevoel dat O’Barry er ook aan over hield. maar het kon nog slechter: jaarlijks worden er in de herfst en wintermaanden meer dan 2000 dolfijnen afgeslacht in het Japanse kuststadje Taiji, zonder reden. O’Barry schakelde de non profit organisatie Oceanic Preservation Society in en volgde in spionnenstijl de sadistische praktijken van de Japanse vissers. de lens wordt stil bij het in de val lokken van talrijke gedesoriënteerde dolfijnen, uitbaters van dolfinariums die hun uitverkorene komen uitkiezen, het pijnlijk harpoenslachten van de hulpeloze dieren, het delicatessevoer op de markt smijten waarbij de mens hoeveelheden kwik binnenspeelt, de onverschilligheid van de vissers die enkel maar censuur kennen, de scrupuleloze regeringen die dit met kapitalistisch medeweten allemaal toestaan… The Cove schopt je een geweten. akkoord, het is een documentaire, en ja het is af en toe wat nadrukkelijk prekerig maar het dierenleed en het menselijk moordend sadisme kan je niet koud laten. in Gent winnaar van de publieksprijs, hopelijk kan de film de wereld rondgaan zodat ons geweten beetje bij beetje begint te knagen en dergelijke praktijken de grond worden ingeboord.
 
3,5/5
 
 
Categorieën: Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s