Within The Whirlwind


"het Russisch communisme is het onwettig kind van Karl Marx en Catharine De Grote." _ Clement Attlee
 
biografische film over Jevgenija Ginsburg, professor, gehuwd met de burgemeester van Kazan en lid van de Communistische Partij. in 1937 wordt ze beschuldigd banden te hebben met de Trotzkisten en wordt ze gevangengezet. er wacht haar tien jaar werkkamp in Siberië waar ze enkel op karakter, poëzie en vriendschap met de arts van het kamp overleeft. in het eerste halfuur krijg je nog een beeld van de angsten die Russen kende tijdens het terreurbewind van Stalin maar daarna verliest Antonia-regisseur Marleen Gorris geheel de pedalen. hoe verschrikkelijk een werkkamp ook moet zijn, er is geen inleving met de karakters (zelfs de doorwinterde Emily Watson acteert oscaroverdreven) die trouwens als Russen allemaal Engels praten, ongeloofwaardige situaties (een nachtje doorbengen op de Siberische wintergrond zonder koelingsverschijnselen bijvoorbeeld) worden afgewisseld met nietszeggende verboden romancitaten terwijl de muziek en beelden ons enkel geforceerde emoties tot vervelenstoe de strot induwen. Stalin had zo’n film nooit toegelaten; zou zijn eerste goede daad geweest zijn.
 
0,5/5
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s