L’Illusionniste


"illusies zijn de luchtbanden waarop men over de ruwe levensweg rijdt, en die langzaam leeglopen naarmate men vordert." _ J.V. Teunissen
 
Jacques Tati is na 28 jaar dood te zijn terug in de filmwereld. Sylvain Chomet, de maker van het gewaardeerde Les Triplettes de Belleville, nam een ongeproduceerd script van Tati ter hande en maakte er een stilistisch geanimeerde versie van. zijn goochelaar in de film is genoemd naar Tati himself al kon het even goed Mr. Hulot (het film alter ego van Tati) geweest zijn. Tatischeff (volledige naam trouwens van de regisseur/acteur) heeft in Frankrijk een prima goochelshow maar reeds een tijdje komt er geen kat meer kijken naar zijn klassieke illusies, inclusief konijn uit de hoed. over de zee probeert hij in Engeland zijn geluk maar ook daar zijn de tijden veranderd. variëté en revue shows zijn passé composé (hoe zou het eigenlijk met Luc Caals in het Witte Paard zijn?) en het publiek heeft volledig de kant gekozen van hitse popgroepen. enkel het jonge meisje Alice is in de ban van de magie en volgt Tatischeff doorheen zijn zoektocht naar optredens maar het wordt eerder een levenszoektocht waarbij ze ondervindt eigenlijk in de ban te zijn van de illusie. dit is volwassen animatie, een lach mag maar de traan is nooit ver weg. na de stuntelige humorintroductie gaat Chomet immers dieper in op de levensweg van eens een groot entertainer die er heden zijn brood niet meer mee kan verdienen. de animatie, die trouwens geen dialoog kent, krijgt zo een sombere kant waardoor de droefheid in het realistische leven centraal staat en de animatie minder geanimeerd is zoals misschien Tati het voor ogen had. Chomet’s ode aan Tati is dus niet weggelegd voor een gezinsfilmpje, het kost enige moeite om in de leefwereld te kruipen en te blijven van Tatischeff maar je krijgt er wel een herkenbaar schitterend getekende animatiefilm voor.
 
3/5
 
   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s