Shrek Forever After


"modderbaden zijn niet zo goed voor het uiterlijk als ze beweren. ooit een mooi zwijn gezien?" _ Jack E. Leonard
 
onze lieftallige groene oger zit zowaar in een midlife crisis, hoogstwaarschijnlijk aangericht door de miskleun van een derde film die hij afleverde (en gelukkig houdt men er bij deze vierde film mee op alhoewel volgend jaar Dreamworks in zee gaat met het personage Puss In Boots). ondanks een lieftallige vrouw, drie leuke kinderen, vertrouwde boezemvrienden ziet hij enkel het negatieve ervan in: opdrachten tot talrijke huishoudelijke klusjes, luiers vervangen, de puinhoop opkuisen wanneer Donkey zijn schatten op bezoek komen. hij kent geen rust meer, men is niet meer bang van hem en hij kan niet meer ongestoord in de modder baden. enter Repelsteeltje die hem een contract laat tekenen: Shrek kan één dag onverstoord het ogermonster uithangen in ruil dat Repelsteeltje één dag uit het leven van Shrek neemt. een valse list: Repelsteeltje neemt de geboortedag van Shrek zodat het gehele leven in Far Far Away anders verloopt zoals je in de vorige drie films gezien hebt en waarbij Repelsteeltje heerst. Fiona, Donkey, Puss In Boots, het zijn allemaal onbekenden voor Shrek die zelf één dag de tijd heeft om dit ongedaan te maken. Shrek de film kon teren op zijn talrijke humoristische of ironische verwijzingen naar sprookjes dat baanbrekend animatiewerk was. de tweede Shrek kon nog op hetzelfde elan bekoren mede door nieuwe karakters (bvb Puss In Boots) maar bij de derde was het sprookje uitgemolken. inhoudelijk is het bij de vierde Shrek enkel een clichéverhaal over het inzien hoe leuk een gezin kan zijn zonder dat er verder knipoogjes gegeven worden naar sprookjes. de volwassen humorcharme is dus ver zoek (en enkel de eigenwijze muziekkeuze met o.a. The Beastie Boys, Weezer, The Carpenters, Lionel Richie, Bob Marley, Scissor Sisters trekt de aandacht) en het doelpubliek is sterk verengd tot kinderen. de animatie blijft overeind maar is na drie Shrek’s niet meer vernieuwend. gelukkig blijven de karakters overeind met nog steeds Donkey en Puss In Boots op kop maar het gevoel dat het meer dan genoeg is geweest overheerst. Shrek en Fiona, ze leefden nog lang en gelukkig.
 
2/5
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s