Adem


“om in onze tijd te ademen moet je stalen longen hebben.” _ Albert Willemetz
 
terwijl hij in België mocht prijken als openingsfilm van het Filmfestival Oostende mocht hij aan het andere uiteinde van de wereld de hoofdprijs wegkapen op het Filmfestival van Montréal. de buzz die je verneemt omtrent de prent is terecht en je hoeft dus niet uitsluitend een mucopatiënt te zijn om naar de bioscoop te hollen. de film is immers geen melodramatische docu over wat de ziekte mucoviscidose met je lichaam doet maar wel een aangrijpende film over wat de long- en spijsverteringsziekte met je leven doet. Tom is sinds jongsaf gewend om kuren te ondergaan in het mucocenter of omwille van longproblemen de spoedafdeling te passeren. hoe volwassener hij wordt, des te meer hoe hij zijn broer ziet aftakelen en des te minder hoe hij zich in zijn eigen leven gaat interesseren en destructieve hobby’s opzoekt samen met zijn vriend Jimmy. zijn mucobuur Xavier en diens mucuvriendin Anneleen zitten in hetzelfde schuitje maar tonen dat de ziekte wel samen kan met levensvreugde. wanneer Tom in contact komt met de in quarantaine afgezonderde Eline moet hij voor zichzelf de keuze maken in iets opbouwen voor een korte tijd of zichzelf de moeite sparen en wachten op de laatste adem. de jonge acteurs, Stef Aerts, Wouter Hendrickx en Marie Vinck, maken Adem aangrijpend waarbij regisseur Hans Van Nuffel de sombere, donkere kant van hun leven laat zien waarin ze nog maar weinig tijd te leven hebben maar dit voldoende afwisselt met volwassen momenten van hoop, genot en aanvaarding waarbij ze zoveel mogelijk wil doen met hun leven. minpunten zijn er in de overacting van de ouders van Tom, de mogelijkheid van de pillenzwendel in een ziekenhuis en een voor sommigen te open en kortaf einde maar toch mag Adem het kwaliteitslabel meekrijgen waarmee het Belgische filmlandschap zich meer en meer internationeel mee profileert.
 
3,5/5
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s