The Runaways


"vrouwen hebben ook kloten. ze liggen alleen wat hoger, dat is alles." _ Joan Jett
 
Joan Jett, Cherie Currie, Sandy West, Lita Ford, Jackie Fox, zij vormden eind jaren zeventig de band The Runaways waaraan Floria Sigismondi op basis van de memoires van Cherie Currie en met uitvoerend producerende hulp van Joan Jett een biopic besteedt. u hebt hoogstwaarschijnlijk al gehoord over The Bangles, The Go Go’s, Kittie, meiden die hun hese hardrock zangstemmen en wulpse heupen (bijna was ik Def Dames Dope en K3 vergeten) delen om de hitcharts aan te vallen. wel The Runaways heeft dit alles in gang gezet als eerste rockchickband. de hippiebeweging is niks voor Joan Jett, ze hult zich in punky Sex Pistols kledij, luistert naar Suzi Quatro (o.a. Can The Can, 48 Crash) en tokkelt op gitaren. samen met drumster Sandy West stellen ze zichzelf voor aan de ietwat excentrieke producer Kim Fowley die wel steeds op zoek is naar the next best thing. als gepaste leadzangeres valt zijn oog op Cherie Currie die zelf ook zin heeft om haar egocentrisch acterende moeder, vaak straal bezopen vader en nonnenzus te verlaten voor een spannend avontuur. The Runaways als meiden rock band wordt geboren en met het nodige vallen en opstaan krijgen ze naam en faam. maar met de glorie komt ook de keerzijde van niet weten hoe met die glorie om te gaan. Fowley speelt dit handig uit tegenover de media, de meiden zoeken heibel in drugs, raken in onderlinge verhitte discussies en de aanvankelijk rebellerende drijfveer kan niet op tegen de schadeberokkende wereld van seks, drugs en rock’n roll. lees wat over The Runaways en je weet meteen wat je van de film mag verwachten. de jaren zeventig, de muziekpersonages, de opgang naar sterallures terwijl de producer er een dubbele agenda op na houdt, het vluchtgedrag naar roesmiddelen, de breuk, het wordt in deze biopic getrouw naar voor gebracht. helaas zijn biopics niet aan mij besteed maar ik moet het de film The Runaways wel nageven dat ik vol interesse de muziek van The Runaways heb leren ontdekken. naast o.a. The Sex Pistols en The Stooges was deze meidengroep rebellerende punk ten top. let maar op Cherry Bomb, Queens Of Noise, I Wanna Be Where The Boys Are, topnummers die ook hoofdrolspeelsters Dakota Fanning (tienerster ontgroeit duidelijk haar kinderrollen) en Kirsten Stewart (Twilight) knap performen. The Runaways is niet top als film, wel meer als biopic en zeer zeker als muziek te genieten.
 
2,5/5
 
 
The Runaways live @ Tokio
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s