The Town


"je kunt van bankovervallers denken wat je wilt, maar je kunt niet van ze verwachten dat ze bij deze rentevoet dat geld gaan lenen." _ Toon Verhoeven
 
Verenigde Staten – staat Massachusetts – agglomeratie Boston – annexatie Charlestown. dat laatste was in 1874. ongeveer drie decades eerder kende Charlestown een Ierse migratiegolf ten gevolge van de Ierse aardappelhongersnood. de cultuur van de Ieren zit dan ook diep in het hart en nieren van zijn inwoners die dertig, veertig jaar geleden gekenmerkt werd door maffiaclans. heden heeft Charlestown ook de middenklasse verwelkomt maar net zoals bij ons lokaal Charleroi blijft misdaad een onderdeel van het dagdagelijkse leven. Doug MacRay is de zoon van een geroemde maar gevangengenomen bankovervaller en is in diens voetsporen gestapt. samen met zijn beste jeugdvriend Jeremy, chauffeur Albert en beveiligingsexpert Douglas doen ze ons herinneren aan de bank- en geldtransportovervallen in ons land in de jaren negentig. Doug is het brein, zelfzeker, doelbewust en wil onnodige risico’s vermijden. Jeremy echter is een wildebras die tijdens de laatste hit de bankmanager meeneemt als gijzelaar. buiten de routine om en helaas woont ze slechts enkele blokken van hen. de politie ziet in haar een belangrijke informante in de klopjacht naar de overvallers en Doug dient haar te schaduwen, dit naast de voorbereiding op een volgende klus die ze van big chief Fergie dienen uit te voeren. als acteur stelde Ben Affleck met zijn plastic emotions niet bijster veel voor maar sinds hij Gone Baby Gone inblikte is hij rauwer geworden. zijn eersteling als regisseur was zeer te pruimen, prima nieuws: The Town is nog beter. de misdaad is zonder tierlantijntjes maar straathard en doet bij bepaalde scènes denken aan Heat. de knokpartijen zijn tot op het bot, kogels fluiten reddeloos in het rond maar de misdaad is a way of life met zijn principes en eer. de bankovervallen – gesierd met knappe dood- of zelfs nonnenmaskers zijn vergelijkbaar met het werk van Heath Ledger in The Dark Knight, vol suspense. het politiewerk blijkt zoals in The Wire eveneens a way of life te zijn. niet altijd succesvol maar steeds de prooi voor ogen hebbende. akkoord, The Departed, Heat, American Gangster mogen als gangsterepos een trapje hoger aangeprezen staan, Ben Affleck levert met The Town toch een sterk bikkelharde Iers-Amerikaanse misdaadfilm af.
 
3,5/5
 
 
The Town is gebaseerd op de roman Prince Of Thieves van Chuck Hogan
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s