Filmfestival Gent – dag 10


film 30: Baciami Ancora _ “als liefde een werkwoord is, dan is kussen een hulpwerkwoord.” _ Johan Vermote
 
u hebt L’Ultimo Bacio (The Last Kiss) niet gezien; geen probleem, deze vervolgfilm laat zich ook zonder die voorkennis leuk bekijken. dezelfde Italiaanse cast is gegroeid naar hun middelbare leeftijd en ondervinden dat liefde en leven geen rozengeur en manenschijn is. Carlo en Giulia zijn door hun beider scheefpoeperij uit elkaar maar hun huidige partner is enkel een schim van wat de één voor de andere kan zijn welke versterkt wordt door hun dochterje Sveva. Marco en Veronica kampen met een onvervulde kinderwens wat zwaar doorweegt op hun relatie. daarnaast is er ook nog Adriano die na jaren gevangenis voor drugssmokkel zijn leven wil hervatten maar stuit op verzet bij zijn ex-vrouw en zoontje die een surrogaatvader gevonden hebben in Paolo, de depressieve loser van de groep. laatste lid van de vriendengroep is Alberto, de flierefluiter die zijn vrijheid in het leven niet wil inruilen voor het saaie vaste stramien van het leven dat toch enkel maar relationele problemen brengt. het mag dan typisch zijn aan de Italiaanse cinema, toch kunnen ze als geen ander de problemen in de liefde, de passionele verleidingen, de amoureuze relaties met een adder onder het gras zo levendig op het witte doek brengen. Baciami Ancora (kus me nog een keer) straalt vurigheid uit, is temperamentvol maar ook voor een deel weemoedig. liefde kan onweerstaanbare romantiek zijn maar ook destructieve passie, de perfecte zwierige mix van regisseur Gabriele Muccino.
 
3,5/5
 
film 31: Snabba Cash _ “om niet langer rood te staan op de bank verdien ik nu geld in het zwart.” _ Johan Anthierens
 
JW is student economie, heeft een paar honderd euro’s op zijn bankrekening en klust bij als chauffeur. dat is zijn ene leven, in het andere leven wil hij deel uitmaken van de Scandinavische jetset. maar dat vergt meer dan enkel een mooi kostuum, zeker wanneer hij weet aan te pappen met een rijkeluisdochter. hij komt in contact met Jorge, net ontsnapt uit de gevangenis en klaar voor een grote drugsklus. door zijn kennis over witwaspraktijken wordt JW ingelijfd en zo wisselt hij de hoogste sociale kringen af met de rauwe onderwereld. maar daar ben je niet alleen. lokaal Servische drugsbaas Radovan laat zo’n grote deal niet zomaar van onder zijn neus halen terwijl ook huurling Mrado een kaper op de kust is die een laatste fortuinlijke klus wil slaan alvorens er met zijn dochter van onder te muizen. veel kapers op de kust, wie vangt de grootste karper? Snabba Cash is in Zweden wat De Zaak Alzheimer of Dossier K is voor België: een misdaadfilm die scoort op de box-office (een Amerikaanse remake en 2 sequels staan trouwens op stapel). geld en het verwende nestleventje is zeer aanlokkelijk en de misdaad weet hierin te lonen, al is het enkel op korte termijn. Snabba Cash laat zonder Hollywoodglans de criminele onderwereld zien die gesierd wordt door onbetrouwbare types die geen code hebben voor eer en waar geen plaats is voor mensen die er niet in opgroeien. ongure realistische low life types, harde actie, dromen over het grote geld dat een valstrik is voor een modale burger. het ritme is onderhoudend, niet oppervlakkig, bevat goede acteerprestaties (Dragomir Mrsic die Mrado speelt, kreeg een speciale vermelding op het Filmfestival Gent) en is een Europese actie-ontdekking wat meteen ook betekent dat liefhebbers van de Amerikaanse glad gepolijste actiefilms moeten wennen aan een tegenhanger van over de zee.
 
3/5
 
film 32: Mine Vaganti _ “mijn broer is homo, maar mijn ouders vinden dat niet erg zolang hij maar met een dokter trouwt.” _ Elayne Boosler
 
vader Cantone nodigt zijn drie kinderen uit ten diner in het ouderlijke huis in Lecce waar hij een belangrijke mededeling gaat doen. naar alle verwachting gaat hij zijn pastafabriek overlaten aan zijn twee zonen, Tomasso en Antonio. Tomasso heeft zijn buik vol van het management en wil zijn comfortabel leventje in Rome verderzetten en zijn ambities waarmaken als schrijver. hierin wordt hij ondersteund door Marco, zijn vriend. het lijkt hem wel wat om op het feest aan te kondigen dat hij homo is. zijn katholiek conservatieve ouders zouden dit niet goedkeuren en hem de deur wijzen. zo kan hij zijn eigen leven gaan leiden. maar wanneer hij met zijn speech wil starten, is zijn broer hem net voor, met krak dezelfde opmerking. de start van een aantal hilarische situaties waarbij de ontwrichte bourgeoisiefamilie in rep en roer staat en er alles aan wil doen om de homoseksualiteit van hun zoon geheim te houden maar dan hebben ze Tomasso nog niet meegerekend die hetzelfde geheim met zich meedraagt en die ze koste wat het kost het bedrijf laten leiden en hem de dochter willen aansmeren van een collegapastamaker. Mine Vaganti is op een naturelle manier bijzonder grappig. homograppen passeren de revue (wanneer Marco en een aantal vrienden aankloppen aan het huis van de Cantone’s is het hek helemaal hilarisch van de dam) zonder kwetsend te zijn omdat ze getoond worden vanuit de positie van het Italiaanse katholiek conservatisme waar liefde en passie enkel tussen man en vrouw kan. een gevoel echter dat vooral vanuit culturele traditie is gegroeid en niet vanuit het menselijke hart. de bourgeoisie moet het in deze film dan ook weer ontgelden maar ook dit weer zonder kwetsend te zijn en vooral belicht vanuit komische situaties (de apatische meid des huizes of de tante die als eeuwige vrijster op zoek blijft naar de ware). het in het wonderlijke kleurenpalet van Lecce gefilmde Mine Vaganti bevat zeer zeker maatschappelijke thema’s (uit de kast komen, de conservatieve Italiaanse hoge kringen en de consequenties van hun tradities) maar deze worden op een bijzonder grappige manier gebracht dat het een zalig genot is om de ongeleide projectielen te volgen.
 
4/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s