Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole


‘kleine mensen scheppen genot in de fouten van grote mensen zoals uilen zich verheugen in een zonssverduistering.” _ Antoine de Rivarol

waarom naar een uilenfilm gaan kijken. Zack Snyder. hij was degene die in het vorige decennium mijn favoriete filmgenre – zombies – nieuw leven inblies met de remake van Dawn Of The Dead om daarna uit te pakken met 300 waarvan ik sinds heugnis (het zal van mijn studententijd geleden zijn) nog eens een filmposter heb gekocht. Watchmen was in zijn geheel iets minder maar de opening credits vond ik fenomenaal. Snyder is een filmvisionair, hij speelt virtueel met de beelden. ook wanneer het gaat om een animatiefilm gebaseerd op de eerste drie uilenromans van Kathryn Lasky (u mag zich aan sequels verwachten omdat de Ga’Hoole reeks maar liefst 15 episodes bevat).

Sören (Jim Sturgess) is een jonge kerkuil die geheel in de ban is van de bewakersverhalen van Ga’Hoole van zijn vader. hij speelt de gevechten na met zijn oudere broer Kludd (Ryan Kwanten) alhoewel die dit eerder spottend opneemt. wanneer hun vader hen meeneemt in de eerste vlieguurtjes blijkt Sören een goede piloot te zijn waardoor Kludd, die zijn uiterste best doet om meer aandacht te krijgen van zijn vader, jaloers wordt. in een competitief onderonsje vallen ze uit de boom en worden ze ontvoerd door de Volmaakte Strijders. zij plannen sinds lang opnieuw een aanslag. Sören wil ontsnappen en de bewakers van Ga’Hoole opzoeken terwijl Kludd meer in de ban geraakt van leider Metal Beak. zo ontstaat een strijd op twee fronten: The Guardians of Ga’Hoole scherpen hun klauwen tegen The Pure Ones terwijl Sören als een Abel het tegen wil en dank moet opnemen tegen zijn oudere broer Kludd die de trekken heeft gekregen van Kaïn.

het verhaal mag dan eenvoudig (de titels van de eerste drie boeken The Capture, The Journey en The Rescue zeggen genoeg) en klassiek (Ben Hur vocht zich ook uit de slavernij een weg tot held net als die andere gladiator Maximus) zijn, voor een animatiefilm lijkt hij me net iets te duister om passend te zijn voor jonge kinderen (u hoort ons evenwel niet klagen). de gevechten tussen de goede en slechte uilen zijn in de typische Snyder slow motion stijl een genot om te zien waar niet om een gekreukte veer of bebloede haviksneus wordt gekeken. alleen had ik het gevoel dat Snyder zelf nog een stap verder wou. het slotgevecht tussen Sören en Metalbeak bevat een scène die zo weggerukt blijkt uit 300 maar een volledig diner in hel is het niet vooral omdat men traditioneel het geheel nog met goede waarden en normen moet spijzen. beetje jammer omdat Legend Of The Guardians: The Owls Of Ga’Hoole zo ergens tussen twee doelgroepen zweeft dat net te ver gaat voor de jonge zielen en net te braaf blijft voor de zombiespartanen.

tevens bevat de film vele uilen en dus vele personages. je hebt het gevoel dat naast de twee relatief onbekende hoofdstemmen nog gauw enkele uilen uit hun nest ontwaakt werden om een bijrol in te spreken. zo passeren Hugo Weaving, Geoffrey Rush, Helen Mirren, Sam Neill en David Wenhem de revue. al deze uilen spelen hun rol in het avontuur van ofwel Sören of Kludd maar dat zorgt in het tweede gedeelte voor verwarring (welke uil is nu weeral goed of slecht). gelukkig doet Snyder zijn faam als beeldgenie alle eer aan zodat de animatie (en met de 3D kun je de wind door de veren zien) zeer genietbaar is.

3/5

Zack Snyder maakte eerste naam als reclamefilmer voor bekende merken als Audi, BMW, Nike, Reebok en Gatorade. voor de Frisbee-commercial voor het merk Jeep kreeg hij verschillende awards terwijl zijn legersatire voor Pools beer ook prijzen kreeg (merk telkens de slow motions op, toen al maakte hij dit zich eigen aan zijn reputatie):

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s