Potiche


“een verstandshuwelijk maakt alleen kans van slagen wanneer maar één van de partners verstandig is.” _ Cathérine Deneuve

Catherine Deneuve is Suzanne die in een Frans stadje echtgenoot mag spelen van de rijke industrieel Robert Pujol. zij is echter enkel een trofee, garnituur voor haar man die zijn leven wijdt aan zijn fabriek en voor de ontspanning de kast opent van zijn secretaresse of naar de badaboem gaat. tot hij na woelige stakingen van zijn arbeiders een hartaanval krijgt en in het ziekenhuis belandt. Suzanne neemt de taken over en tot eenieders verbazing, en met een beetje hulp van haar ex-minnaar, de burgemeester (Gerard Depardieu) maakt ze de fabriek opnieuw bloeiend, verkent ze nieuwe markten en krijgen haar kinderen (zijn ze wel van haar of Robert) belangrijke posten. maar Pujol laat het hier niet bij en wanneer hij terug beter is, spant hij de kroon tegen haar aan.

de nieuwe Ozon is een mengeling van het neurotische van Woody Allen, inclusief de disfunctionele relaties van iedere personage (Suzanne mag nu wel garnituur zijn, vroeger zette ze de bloemetjes buiten, Robert is geil in ieder vrouws heil, behalve zijn eigen, de dochter staat op scheiden, de zoon is verloofd maar kijkt liever naar mannen, enz), en de Franse humor waarvan Jacques Tati de grondlegger is. Potiche (die trouwens in België werd opgenomen en die regisseur François Ozon met acteurs Catherine Deneuve en de Waalse ster Jérémy Renier kwam voorstellen op het afgelopen Filmfestival Gent) is luchtig in aanpak alsof koeien welriekende vlaaien schijten maar is niet geheel hoogstaand (het musicaleinde is echt een brug te ver) maar communistische liefhebbers van Franse cinema die een voorkeur hebben voor een schakering van felle kleuren (de poster zegt genoeg) en wild de seventiesboer op gaan bij deuntjes als Parlez-vous Français van Baccara, Sunny van Boney M. en More Than A Woman van The Bee Gees zullen er zeker pap van lusten en de zon in Ozon zien.

2,5/5

 

dit is disco fever:

om het nog wat te duiden: The Bee Gees werden met hetzelfde nummer reeds aangehaald in één van de discofilms van het vorige millennium:

Een gedachte over “Potiche

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s