Zot Van A


“een zot is altijd gewillig als een zottin het wil.” _ Heinrich Heine

België en Nederland wisselen heden ten dage hun filmideeën uit. onze bovenburen kunnen zich vergapen aan de Hollandse versie van Loft waarin o.a. Kim Van Koten speelt. de dochter van Kees Van Koten was verantwoordelijk voor het scenario van de lucht romantische en talrijk nationaal gelauwerde film Alles Is Liefde die Jan Verheyen oppikte en er een Vlaamse, meer specifiek Antwerpse dikkenekversie van maakte. waren wij er zot van?

Jan Verheyen heeft een hele resem Vlaamse bekende koppenacteurs opgetrommeld die twee aan twee met elkaar een relatie hebben, die allen door toeval, situaties of personen met elkaar verbonden zijn, allen regen en zonneschijn ervaren in hun partnerschap om op het einde de sneeuwrijke regenboog te zien. centrale figuur is de eenzaat Jean (Michel Van Dousselaere) die vanuit Spanje overkomt naar Antwerpen en door het overlijden van de acteurssint (Jappe Claeys) bij toeval een mijter, staf en rood kostuum krijgt aangehesen en de goede heilige moet spelen bij de aankomst van de sint. de kinderen van Arno en Lydia (Mathias Sercu en Barbara Sarafian) staan te kijken. het ouderkoppel zit wat in een sleurhuwelijk. ook het kindje van Anna en Bruno (Veerle Baetens en Koen De Graeve) zijn er. het duo is gescheiden maar de mannelijke wederhelft probeert opnieuw toenadering te zoeken. de timing is wat verkeerd aangezien de vader van Anna de acteurssint was. bij het regelen van de begrafenis komt ze terecht bij Fred (Mathijs Schepers) die met de zenuwen ten top op het punt staat te huwen met Alain (Jan Van Loveren). deze laatste moet zijn zus Astrid (Lotte Heytenis) dan weer aanporren om dringend eens van bil te gaan of ze blijft voor altijd een oude vrijster, waarna de tennisster Paul (Kevin Janssens) zich aanbiedt. brengt de sint hen een liefdescadeau?

u merkt het, vele love story’s door elkaar waardoor je wat een Love Actually gevoel krijgt. maar het is een feel good gevoel. Verheyen haalt alle clichés boven wat betreft de romantische film (stuntelige kalverliefde, onbesuisde one night stand, bindingsangst, vermeend vermoeden van vreemdgaan, tijdsbomtikkende eenzaamheid, de gezellige gayguys) maar hanteert hierbij een luchtig ritme waarbij hij de relaties strak aan elkaar monteert zodat de film in een rotvaart verder dendert, uiteraard richting de rozengeur. het moet een feel good movie zijn.

jawel, Verheyen haalt tevens alle mogelijke commercie uit de kast maar steekt ook niet weg dat hij zich toespitst op een publiek dat ’s avonds na hun Dag Allemaal gelezen te hebben afstemt op VTM. de reclame (met vooral inno en videohouse) neem je er dan ook bij en uiteraard bestaat de cast enkel uit BV’s die ster zijn in een klein landje (ook Kurt Rogiers, Joke Devynck, Warre Borghmans, Axel Daeseleire, Tania Kloeck, Sven De Ridder, Peter Van Asbroeck, Carry Goossens, Chris Lomme, R. Kan Albay, Peter Van Camp, Filip Peeters, Jaak Van Assche, Mike Verdrengh, ja zelfs Jacky Lafon passeren de rode loper) en die zich van hun beste kant willen laten zien in een complexloos voorgekauwd scenario. zo heeft Zot Van A alles in huis waarmee hij de weinig veeleisende Vlaamse showbusinesskijker van begin tot einde stressvrij kan laten genieten. a fortiori betekent dit dat Zot Van A door alle filmcritici neergesabeld wordt omdat ze een gigantische hekel hebben aan 1) romantiek, 2) commercie, 3) reclame, 4) BV’s, 5) Vlaamse showbusiness, 6) box office hit en 7) Jan Verheyen. ik ben echter geen filmcriticus maar louter een filmblogger en ik kan meegeven dat Zot Van A een antineurotische en veelvraatrelationele Woody Allen film is die als titel had kunnen hebben You Will Meet An Antwerp Stranger.

3/5

zoek de 50 gelijkenissen met Alles Is Liefde

benieuwd van wie de song is die Zot Van A domineert?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s