The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader


 “alleen mensen met fantasie hebben oog voor de werkelijkheid.” _ Okke Jager

de Ierse schrijver Clive Staples Lewis heeft zeven delen van de Kronieken van Narnia neergepend. The Lion, The Witch And The Wardrobe en Prince Caspian hebben we reeds op het witte doek gehad. de eersteling had nog wat een dromerige kerstsfeer die kinderen deed wegmijmeren in een fantasiewereld maar de prins bracht enkel een flauw een saai avonturenafkooksel dat qua digitale effecten mijlenver achterop hinkte. als het zo zit dacht de Walt Disney Company, dan stoppen we ons geld niet meer in deze Narniafranchise. met als gevolg dat De Reis Van Het Drakenschip in hetzelfde bedje ziek is.

de vier Narniakinderen zijn tevens gehalveerd. Peter (William Mosely) en Susan (Anna Popplewell zien we nog in korte scènes terug) zijn uitgeweken richting Amerika en zijn te oud geworden voor het Narniarijk. Lucy (Georgie Henley) en Edmond (Skandar Keynes) daarentegen mogen nog één keer het druilerige in oorlog gewikkelde Engeland verlaten via een waterig schilderij. daarbij nemen ze hun etterbakneef Eustace (Will Poulter) mee die nummer één is in het afsteken van klaagzangen en zichzelf neerbuigend ten opzichte van de anderen de intelligente hemel in te prijzen. het trio komt terecht in de wateren van Prins Caspian (Ben Barnes) bijgestaan door de dappere muis Rippertjiep (toffe stem van Simon Pegg). met hun schip trekken ze richting de Verlaten Eilanden welke in de greep is van de Duistere Mist waarin ieders nachtmerrie tot leven komt. het Kwade wint aan terrein in Narnia en onze helden moeten op zoek naar de zeven edele zwaarden om de betovering te stoppen. op hun weg, dat tevens naar het Land van Aslan zal leiden, trotseren ze slavenhandel, onzichtbare wezens, zeestormen, zeeserpenten en hun eigen duistere kant.

hetgeen het meest tegen de borst stoot in The Chronicles Of Narnia: The Voyage Of The Dawn Treader zijn de erbarmelijke digitale effecten. u dacht dat de remake van The Fog slecht was, de groene mist die hier geproduceerd wordt doet Jamie Lee Curtis in een niesbui uitbarsten, het drakenschip is een roeibootje tegenover de Black Pearl van Jack Sparrow en het sissende zeeserpent doet in haar broek wanneer het monster van Loch Ness doorheen haar wateren zwemt. bovendien zouden de dialogen een doorn in het oog geweest zijn van de letterkundige C.S. Lewis en is het overduidelijk zichtbaar dat Georgie Henley en Skandar Keynes moeite hebben om zich terug kind te voelen zoals vijf jaar geleden in The Lion, The With And The Wardrobe. tevens hoeft nieuwkomer Will Poulter geen enkele moeite te doen om de etterbak te spelen, hij is er gewoon één die je met een stierenpootknuppel de andere kant van Aslan’s wereld wil laten zien. de stem van Liam Neeson als de leeuw Aslan komt tussen al dit belachelijk gedoe als een kalmte neerdwalen maar tijdens deze rustpauze besef je dat je naar een filmmisbaksel aan het kijken bent. en dan te bedenken dat men een vierde boekdeel wil verfilmen: The Silver Chair, als dat maar geen roestijzer wordt.

1,5/5

als de film ten einde is, krijgen uw oren het nog hard te verduren met een uitgewrongen goed gevoel kerstsingle van Carrie Underwood. please, carry me away!

Een gedachte over “The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader

  1. Mooi, dan ga ik daar niet heen, het sloot in de eerste twee delen al helemaal niet aan bij de boeken, verkeerde klemtonen als het gaat om het plot en slechte teksten. Niet alleen SC Lewis heeft trouwens aan de Narnia Tales gewerkt, toen hij vastliep heeft Tolkien, zijn grote vriend hem weer op weg geholpen. Het zou verboden moeten worden dat Disney van zulke grote schrijvers slappe en commerciële aftreksel mag maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s