Machete


“cultfilm: prent die ongeveer vijftig keer gezien wordt door een even groot aantal toeschouwers.” _ Rick Bayan

sommigen omschrijven het als een terrorisme van het fantastische medium van film, voor anderen kan het niet slechter zijn opdat het goed wordt. ik ben van de tweede planeet en duik graag het bed in met ontbindende zombies, omzwachtelende mummies of door radioactief geëxperimenteerd gecreëerde mutantenwezens. ik mag dan wel een generatie te laat geboren zijn – onze ouders konden onschuldig gaan kijken naar Ilsa, Messalina of Katharina – cult- en wansmaakfilms gaan eeuwig mee. in 2007 sloegen filmbroeders Quentin Tarantino en Robert Rodriguez de handen in elkaar en brachten een ode aan de exploitatiefilm films van de jaren ’60 tot ’80 met het Grindhouse project. Death Proof en Planet Terror werden evenwel gescheiden uitgebracht in België wat enorm spijtig was aangezien we zo fake teasertrailers als Machete moesten missen. (jawel, bovenstaande is gepikt uit mijn eigen recensie van Planet Terror). geen probleem, want Robert Rodriguez heeft het personage een langspeelfilm aangeboden (wat men van mijn part ook mag doen met Werewolf Women Of The SS, Don’t, Thanksgiving en Hobo With A Shotgun; en juicht groupies juicht want voor die laatste twee is dat effectief het geval!!).

Machete Cortez (Danny Trejo, die zich dit jaar opwarmde in het door Robert Rodriguez geproduceerde Predators) wordt als rechtvaardig Mexicaans federale in de val gelokt door zijn eigen chef en drugskartelbaas Torrez (Steven Seagal is hoera sinds 2002 nog eens in de cinemazalen te zien). hij weet het te overleven (vrouw- en dochterlief worden echter voor zijn eigen ogen met een glimmend samoeraizwaard letterlijk een kopje kleiner gemaakt) en trekt zich terug in Texas waar hij aan de bak tracht te komen als illegale arbeider. een straatgevecht trekt de aandacht van Michael Booth (Jeff Fahey die makkelijk dienst zou kunnen doen als doublure van Josh Brolin) die Machete inhuurt om de extreem rechtse senator John McLaughlin (gedurfde rol van Robert De Niro) om te brengen. alweer gaat het om een dubbele bodem valstrik, mede gefinancierd door Torrez, en raakt hij zwaargewond. hij wordt medisch gered door het Verzet dat onder leiding staat van Shé (Michelle Rodriguez die geen enkele moeite moet doen om bloedheet over te komen) die op haar beurt in de gaten gehouden wordt door de immigratiedienst (Jessica Alba die qua pure schoonheid zelfs Rodriguez van de kaart veegt). het trio weet elkaar te vinden en slaan de handen in elkaar om ten strijde te gaan tegen de politieke corruptie.

Danny Trejo is met zijn 66 jarig kratergezicht ideaal als de eenzame wraker met zijn moorddadig zwaard. zijn zwaar crimineel verleden, inclusief 11 jaar gevangenis, heeft hij duidelijk als ervaring kunnen gebruiken. ook de andere (bijna) zestigplussers maken allemaal mooie zwier en genieten van de over the top actie. Steven Seagal sleurt overgewicht mee dat hij tracht te verdoezelen met lange klederdracht maar zorgt voor een respectvolle doodscène, Don Johnson hanteert fanatiek zijn fascistische geweren, Cheech Marin (samen met Don Johnson in Nash Bridges) voelt zich kruiselijk religieus in zijn sas, Robert De Niro snakte na alweer een Parents/Focker verhaal duidelijk naar wat pulpvoer, Jeff Fahey komt met zijn venijnige tronie beter tot zijn recht dan in Lost en cultacteur Tom Savini is hemels vertrouwd met het grindhousegenre. waarschijnlijk spelen deze viagra-acteurs de pannen van het dak om indruk te maken op de verrukkelijke Jessica Alba, stoeipoes Michelle Rodriguez en rehabilliterende Lindsay Lohan. en bovenal steelt Robert Rodriguez de show met zijn ode aan de B-cultfilms. afgehakte hoofden en andere in het rond vliegende ledematen, spletterende bloedfonteintjes, vrijelijke ongecensureerde full frontal dames, bombastische geweren met vurige explosies, allen moeten ze de zapige dialogen omtrent de immigratiepolitiek verbergen. de modale kijker zal de wenkbrauwen fronsen maar voor de cultfanaten staat het mes op scherp!

3,5/5

u zal merken dat Robert Rodriguez met dit project al in zijn hoofd zat ten tijde van het Grindhouseproject want vele elementen uit de toenmalige fake trailer zal u herkennen in de film

dit waren de andere fantastische fake trailers die tussen Death Proof en Planet Terror zaten:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s