Another Year


“het volle leven, dat is eens en nooit weer, geen dag geeft je een tweede ochtend, seizoenen zijn dwingende termijnen, tijd wacht niet op de mens.” _ Tao Yuanming

van regisseur Mike Leigh weet je wat je mag verwachten: gewone mensen zoals jij en ik of ouder die hun leven op de rails trachten te krijgen. is dat niet onze dagdagelijkse levensstrijd? blijft Leigh dan origineel? Leigh blijft vooral kwaliteit afleveren en in het sociale middenklasse genre is dit al een prestatie op zich. Jim Broadbent en Ruth Sheen spelen het reeds lang gelukkig getrouwde koppel (zie hier de subtiele humortoon van Leigh) Tom en Gerri. hij is geoloog die tunnels boort, zij is psychologe die depressievelingen aanhoort. hun band is er één van duurzame affectie. maar hoe stabiel hun leven is, des te labieler is het leven van enkele dichte vrienden: Mary (Lesley Manville), die bij Gerri werkt, is een oude vrijster die de jaren hopeloos voorbij ziet vliegen wat ze tracht te verwerken met veel wijn en ook Ken (Peter Wight) heft wat biertjes achterover om zijn zwaarlijvige eenzaamheid te camoufleren. daarnaast is er nog Ronnie (David Bradley), broer van Tom, die verweesd achter blijft na de dood van zijn vrouw en Joe (Oliver Maltman), hun zoon, die na 30 jaar nog steeds vrijgezel is.

gedurende de 4 seizoenen volgen we een jaar zoals een ander hun verhalen. rustig voortkabbelend waarbij enkel de kleuren, de natuur, de maaltijden aangeven dat we verder gaan in het leven. bitterzoet maar met een warme realistische uitstraling (wat vastberaden ook over de uiterst genietbare acteurs gezegd kan worden) die ons met beide voetjes op de grond even naar ons leven doet kijken, inclusief het ouder worden, de eenzaamheid en het gegeven dat het leven niet altijd even vanzelfsprekend is.

4/5

twijfel er niet aan, in Mike Leigh zit onderhuids zeer zeker een humorist verborgen, zelfs al in zijn jonge televisiejaren:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s