The Next Three Days


“de gemakkelijkste beschuldigingen om te dragen zijn diegenen waaraan we onschuldig zijn. beschuldigd worden van iets waaraan we onschuldig zijn, dát is het meest onverdraaglijke.” _ Alan Bennett

Lara Brennan (Elizabeth Banks) heeft op het werk ruzie kletterende ruzie gehad met haar vrouwelijke baas en zindert er nog deftig over na bij het diner met haar man John (Russell Crowe) en diens broer en partner (Moran Atias). de dag nadien is het voorval bezonken, alhoewel. de politie bonkt met een huiszoekingsbevel de deur in en arresteert Lara op verdenking van moord op haar baas. de vele bewijzen spreken in haar nadeel en advocaat Meyer (heuglijk weerzien met Daniel Stern, Marv uit de eerste twee Home Alone films) krijgt haar niet vrij en ze moet twintig jaar brommen. John blijft alleen achter met hun kindje Luke. John is zowat de enige die gelooft in haar onschuld en als hij alle wettelijke middelen heeft uitgeprobeerd om haar vrij te krijgen, gaat hij te rade bij een beroepsontsnapper (de ijzig kalme professional Liam Neeson) en plant hij een uitbraak voor zijn vrouw. is zijn plan gerechtvaardigd conform de al dan niet terechte opsluiting van zijn vrouw en komt de politie zijn ontsnappingspoging niet op het spoor want gaandeweg dient hij af en toe een crimineel zijspoor te nemen.

Paul Haggis kennen we vooral als één van de succesvolste scenaristen van de afgelopen tien jaar (o.a. Million Dollar Baby, Letters From Iwo Jima, Casino Royale) met tevens een regiebekroning voor Crash. na het minder geprezen In The Valley Of Elah neemt hij opnieuw de sterke draad op. The Next Three Days, gebaseerd op Pour Elle van Fred Cavayé uit 2008 (met Diane Kruger), start als een indringend portret van een brave huisvader die vecht tegen het gevangenisonrecht van zijn vrouw maar maakt langzaam een twist naar een Escapist thriller waarbij het hoofdpersonages af en toe de Death Sentence toer opgaat om te eindigen in een achtervolgingsthriller. met dank aan Russell Crowe die qua houding de uiterlijke rust van een familieman uitstraalt maar innerlijk de American Gangster gebetenheid heeft. als je zijn rollen van de afgelopen jaren bekijkt, moet je erkennen dat hij een groots acteur is. vooral die ene scène met zijn televisievader, één van mijn favoriete bijrolacteurs, Brian Dennehy is pakkende emotionele cinema waarbij het doel de middelen heiligt. ook de politierechercheurs (met vooral Lennie James) die er in de laatste filmhelft bijkomen eren het script om er een spannende finale van te maken. The Next Three Days mag dan niet de weerklank hebben zoals Crash deze mocht genieten, maar Haggis levert opnieuw (in deze volgorde) een emotievolle, onderhoudende en spannende film af.

3,5/5

The Next Three Days is een remake van Pour Elle en als je de trailer ervan ziet, merk je dat Paul Haggis haast hondstrouw gebleven is aan het origineel van Fred Cavayé.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s