The Tourist


“een toerist is een economische asielzoeker met geld.” _ Wiel Oehlen

nadat ook The Next Three Days uitkwam als remake van een Europese filmbezienswaardigheid blijkt ook The Tourist niet origineel te zijn aangezien het gebaseerd is op de Franse film Anthony Zimmer uit 2005 van Jérôme Salle (die later ook Largo Winch inblikte en heden tevens de sequel er van heeft afgerond) met Sophie Marceau in de hoofdrol. in de Amerikaanse remake is het Angelina Jolie die als Elise haar rol overneemt. zij bevindt zich in Parijs waar ze de klok rond in de gaten gehouden wordt door de Scotland Yard en hun Franse politievrienden. haar ex-vriend Alexander Pearce is immers ettelijke miljoenen ponden verschuldigd aan de Britse schatkist waarna hoofdinspecteur Jones (Timothy Dalton was wel degelijk een goede James Bond) een heuse politieoperatie heeft opgezet. zijn inspecteur van dienst (de blonde Paul Bettany) vist voorlopig echter achter het net. totdat Elise een brief ontvangt. haar Alexander wil haar ontmoeten in Venetië. op de trein ontmoet ze de willekeurige wiskundeleraar Frank Lupelo (Johnny Depp) die tot zijn eigen verbazing wordt ingepalmd door de Britse schone. hij laat het zich welgevallen in Venetië maar komt aldaar ook in aanraking met de gevaarlijke keerzijde van Elise wanneer hij achterna gezeten wordt door Russische gangsters die hem voor de spion houden. Pearce blijkt als toenmalige boekhouder enkele miljarden gestolen te hebben van de Europese prostitutie gangsterleider Reginald Shaw (altijd leuk om Steven Berkoff in een slechterikkenrol terug te zien). toch wil Frank van geen wijken weten aangezien hij verliefd wordt op Elise en haar voor zich wil winnen.

een nadeel van The Tourist is de onzekerheid, de twijfel waarmee hij ingeblikt is. er waren immers wissels op alle protagonistenplaatsen. eerst ging Tom Cruise de rol van Frank spelen maar hij werd vervangen door Sam Worthington. maar de rijzende ster werd ook de laan uitgestuurd na creatieve verschillen en dan pas werd Johnny Depp aan boord van de gondel genomen. een acteur van zijn kaliber die pas derde keus is, laat dat ook merken in zijn rol en echt overtuigen doet hij niet (de sigarettengimmick vond ik wel origineel). de rol van Elise was aanvankelijk weg gelegd voor Charlize Theron maar ook zij verliet het project om vervangen te worden door Jolie die in Vogue Magazine toegaf dat ze de rol aannam om zo een korte kijk op Venetië gehad te hebben. toch moeten we beamen dat Jolie niet alleen sensueel verleidelijk uit de hoek komt met haar twaalf verschillende garderobes maar tevens een zeer genietbare prestatie brengt waarbij ze zich vol zelfvertrouwen als de Grace Kelly van de liefdesstad kroont. ook op regievlak was het hommeles. Lasse Hällstrom ging weg omwille van agendaproblemen, Bharat Nalluri volgde hem wat later en ook Florian Henckel von Donnersmarck trapte het na creatieve verschillen samen met Worthington af maar de Das Leben Der Anderen regisseur kwam terug en zette toch zijn stempel op The Tourist dat geen doordeweekse Hollywoodfilm is geworden.

de opbouw is traag maar gestaag met een dubbele bodem waarbij Depp en Jolie de dialogen met enige spionagetroeven spekken en de geliefde koppels in de cinema meer naar elkaar toebrengen. het thrillergehalte wordt regelmatig onderbroken met enkele mindere scènes (bvb Depp die gevangen genomen wordt) terwijl het voorspelbare op het einde van de film niet weg te denken is. maar von Donnersmarck durft het wel aan om het actiegehalte achterwege te laten en zoals een The Talented Mr. Ripley zich vooral uit te leven in het sfeervol tot leven brengen van een dromerig Venetië waarbij we mogen snoepen van charmerende oubolligheid alsof we met onze eigen smoking onze keizerinvriendin ten dans vragen op het bal. niet over de ganse lijn overtuigend maar toch een genietbare spionagethriller voor de tortelduifjes onder ons.

3/5

ik moet zeggen, de trailer van de originele Franse film, Anthony Zimmer, mag er ook wezen (net zoals Sophie Marceau uiteraard)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s