Frits en Freddy


“de inspiratie die er van de bijbel uitgaat, is recht evenredig met de onwetendheid van de persoon die erin leest.” _ Robert G. Ingersoll

in de eerste twee weken bracht deze Vlaamse dialectfilm telkens zo’n 300.000 euro op, in de volgende twee weken was dit opgelopen richting telkens 400.000 euro. tot hiertoe zou Frits en Freddy dan ook rond een opbrengst van 2 miljoen euro zitten. het weze regisseur Guy Goossens en scenarist Marc Punt gegund. het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds) weigerde de productie te ondersteunen. de productiemaatschappij Independent Productions (creator van de tweede reeks van Matroesjka’s) kwam dan maar zelf op de proppen met een resterend nodig kapitaal van 650.000 euro maar alleen al om break even te draaien, zou men een bezoekersaantal van 350.000 mensen moeten hebben. het commerciële Zot Van A (wel steun van Zot Van A)bereikte na een achttal weken het bezoekersaantal van 400.000, dus makkelijk zal het alleszins niet worden. des te meer omdat Frits En Freddy geen continue komische kolderhoogvlieger is. [update dd 23/01/2011: na vijf weken koppositie in de box office heeft Frits En Freddy de 300000ste bezoeker over de vloer gehad!]

Frits (Peter Van den Begin) en Freddy (Tom Van Dyck) zijn twee kruimeldieven die vermomd als bijbelverkopers rijkelui mensen overvallen. een professionele cursus hebben ze er niet voor gevolgd en wanneer ze aankloppen bij Carlo Mus (Wim Opbrouck) zijn ze met hun amateurisme aan het verkeerde adres. Mus blijkt immers een door de politie in de gaten gehouden witwascrimineel te zijn met persoonlijke bodyguards (o.a. Jan Van Looveren). hij neemt dan ook wraak door ons duo op de afgelegen boerenbuiten op te zoeken en hun autootje op te blazen. ons olijke duo is in hun gat gebeten, vernederd als ze zijn op hun eigen grond voor de ogen van hun nieuwsgierige buren. ze keren terug naar de villa, kidnappen zijn vrouw (Tania Kloeck) en gaan met volle moed voor een glorierijke losgeldsom. niet dat Mus ze ziet vliegen en een kat en muis spel begint.

er is geen ondertiteling. niet omwille van kostenbesparing maar wel om de Vlaamse eigenheid te omarmen. al onze personages spreken dan ook in het dialect (en als je Opbrouck daarin hoort, blijf je terugdenken aan Rute 98 of aan zijn In De Gloria personage Herrit Callewoart) en begot, kvond da wel te doenne. kostenbesparing zit hem wel in het scenario. Punt creëert wel enkele absurde situaties, komische dialogen of spitsvondige one-liners maar het tempo er tussen in is gevoelsmatig traag. vooral in de eerste helft wanneer de film zich toespitst op onze broers in hun thuiskrotkot en enkele nevenpersonages geïntroduceerd worden waar verder niks mee aangevangen wordt. Frank Focketijn passeert onnodig de revue, Tom Dewispelaere is er voor enkele buddy cops scènes maar verdwijnt daarna de coulissen in, het overbuurduo zorgt voor enkele curieuzeneuzesituaties maar zelf worden we in het ongewisse gelaten wat er met hen (en hun auto) gebeurt. het is pas wanneer de film richting d’Ardennen trekt dat het tempo aan vaart wint en er een Immer Nie Am Meer sfeer aanwezig is. maar het einde is dan weer zo plots dat het een bruuske afbraak betekent van de plot. de centen zullen er wel voor iets (of niets) tussen zitten. maar wees gerust, onze cast zit degelijk in orde. naast af en toe wat over acting is Peter Van den Begin en Tom Van Dyck genietbaar, geniet Wim Opbrouck er duidelijk van om eens een gangsterbaas te spelen, blijkt Tania Kloeck over prima komische timingmomenten te beschikken, blijft Lukas van den Eijnden krak in zwakke loserpersonages en speelt Frank Aendenboom de rest gewoon nog naar huis. Erika Van Tielen is duidelijk aangetrokken om mannelijk publiek te lokken maar enerverend is ze niet al kan gezegd worden dat ze de nodige spontaniteit mist (maar wel zorgt voor de slimste aftiteling ter wereld). Frits En Freddy is geen komische hoogvlieger maar de in rechte lijn stijgende kolder maakt het mettertijd aangenaam en om alleen al het VAF een hak te zetten zou half Vlaanderen er naar toe mogen gaan.

2,5/5

en om ook wat meer bezoekers naar mijn site te lokken, krijgt u hieronder de tetten van Erika Van Tielen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s