Smoorverliefd


“verliefdheid is een week en laf truttengevoel dat door Hollywoodfilms is gecreëerd.” _ Panamarenko

in het straatbeeld nemen de rode harten het over van de kerstman en dan weet je dat de feestdag van de liefde op komst is. ik dacht dan ook waarom eens niet mee met de flow gaan en een filmpje bezien die hiervoor de meest toepasselijke titel heeft. beter had ik gedacht, waarom wel. bewust had ik hem op het vorige Filmfestival van Gent als officiële opener compleet genegeerd maar omdat Zot Van A een volks amusant filmpje was vanuit Antwerpen, wou ik de vrouwelijke helft van opnieuw een Antwerps romantische film een kans geven. een hartenbreker is het allerminst.

Judith (Veerle Dobbelaere) is een succesvolle actrice die na haar op de klippen gelopen huwelijk, ontstaan uit een affaire, de minnaars aan elkaar rijgt en dit vooral omdat het mannelijk volk waarmee ze aanpapt haar dumpt of aan het eind toch liever bij moeder de vrouw blijft. haar man Bert (Koen De Bouw) is op dat moment de huilschouder bij uitstek alhoewel die heimelijk de breuk met Judith wil lijmen. zijn dochter Michelle (Marie Vinck) werd na zijn alchoholverslaving opgevoed door Judith en zij is uitgegroeid tot een ambitievolle vrouw die echter wegkwijnt in het architectenbureau van haar vader. af en toe werpt ze eens een blik op Matthias (Kevin Janssens) waar ze als kind stiekem op verliefd was maar deze brave man is nu de partner van Barbara (Wine Dierickx), de zus van Judith. die is echter veel te intens bezig met zich te bezwangeren maar het telkens mislukken ervan zet de relatie onder druk, zeker wanneer ze op haar werk versierd wordt door nieuwkomer Johan (Koen De Graeve) en er een stomende seksuele relatie mee begint. en dit allemaal gebeurt voor de ogen van de dochter van Bert en Judith, Eva die zelf voor het eerst op school de vlinders in de buik voelt fladderen. liefde en lust laaien op evenals relationele levensvragen.

de vier vrouwen trekken het laken naar zich toe, letterlijk en figuurlijk. de weg echter die Hilde Van Mieghem met hen inslaat is een combinatie van toneelexpressionisme, romantische flodders door de ogen van een ietwat betweterige twaalfjarige vertelstem, overenthousiaste vogelpartijen en tenenkrullende romantiek. je krijgt theatrale choreografie met ergerlijk vrouwelijke overdrijving, overspelpartijen met een grenzeloos ongeloof in de trouwheid waarmee echtparen door het leven kunnen gaan (alhoewel het de verdienste is van Van Mieghem om niet alle schuld in de man’s schoenen te droppen), wenkbrauwfronsende orgasmepartijen die weliswaar om de verkeerde redenen lachpartijen opleveren en een happy end waarmee je blij bent dat het gedaan is. dochter van Van Mieghem, Marie Vinck geeft na Adem opnieuw aan dat zij talentrijk is terwijl Veerle Dobbelaere en Wine Dierickx de spontaniteit missen in hun rol. eigenaardig genoeg brengen de mannen het er goed van af. nu dat Koen De Bouw eens goed acteert zonder zijn blik op oneindig, zit hij in een verkeerde film, Koen De Graeve speelt in alles mee wat ook maar een Vlaamse film is maar verveelt nog steeds niet, Kevin Janssens begint zelfs bij de critici wat in de gratie te komen en Huub Stapel is een Nederlandse kanjer. de bijrol van Jan Decleir valt evenwel maar pover uit.

Smoorverliefd start als een moedige poging van Van Mieghem om een atypisch romantische relatiekronkelfilm te maken maar voelt al snel geeuwrijk geforceerd aan waarbij hij eindigt in een droge droom.

2/5

Smoorverliefd is tevens een song van Doe Maar:

Een gedachte over “Smoorverliefd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s