Winter’s Bone


“wanneer je weet dat je naar huis gaat, is de tocht nooit te zwaar.” _ Chaim Chofetz

trek je cowboyboots aan, scheer je baard niet af, rook slappe sigaretten, tokkel op je gitaar holle countrygeluiden en je bent klaar voor een uitstapje richting Ozark, Missouri. de 17-jarige Ree (Jennifer Lawrence) zorgt in het afgelegen bergachtig gebied voor haar apatische moeder en haar broertje en zusje. haar vader heeft hen in de steek gelaten en is beland in het drugsmilieu. voor zijn criminele chrystal meth feiten moet hij verschijnen voor de rechtbank. hij stuurt echter zijn kat en heeft als borgstelling hun huis opgegeven. wanneer hij binnen de week niet opdaagt, komt Ree en kroost op straat te staan. ze start een zoektocht naar haar vader, met sporadische hulp van diens broer (Deadwoodacteur John Hawkes in een oscargenomineerde rol voor beste mannelijke bijrol) maar de bos- en houtstreek herbergt een aantal ongure types die allemaal zwijgen voor een ander en totaal niet appreciëren dat een jong meisje komt neuzen in hun schimmige praktijken.

de lokale outlawsfeer met hun country-omerta zorgt op het einde voor enkele spannende momenten maar de verfilming van de roman van Daniel Woodrell, in de tweede langspeelfilm van Debra Granik (met een oscarnominatie voor beste scenario gebaseerd op gepubliceerd materiaal), afspiegelen als enkel een thriller is te weinig eer. de koppige detectivezoektocht van Ree is tevens een emotionele queeste die de zielen van de verschillende personages (die als onervaren acteurs weg geplukt zijn uit Forsyth, een klein plaatsje in Missouri) bloot legt. Jennifer Lawrence is als Ree hiervoor een uitstekende keuze geweest (met een oscarnominatie voor beste vrouwelijke hoofdrol) en de houthakkerssetting waarin ze doelgericht dwaalt zorgt voor het nodige onbehagen dat uitmondde in een oscarnominatie voor beste film.

3,5/5

u dacht dat de soundtrack passend zou zijn bij de Missouri sfeer. u dacht correct want het is één en al country long road trucker muziek met een toonangevende rol voor Merideth Sisco:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s