Shahada


“geloof is geen geloof als het niet op de proef werd gesteld.” _ Katherine Zell

om tot de islam toe te treden, dien je de shahada uit te spreken, de geloofsgetuigenis. je getuigt dat er geen god is die aanbeden mag worden, behalve Allah, en je getuigt dat Mohammed zijn dienaar is en zijn boodschapper. de eerste film van Burhan Qurbani gaat over een drietal jonge moslims die in hartje Berlijn op de proef gesteld worden in hun geloof. Maryam (Maryan Zaree) leeft volgens westerse waarden maar door een vreselijk toedoen zoekt zij verhaal bij haar god en worden haar waarden fundamentalistischer, Samir (Jeremias Acheampong) is homoseksueel, voelt zich aangetrokken tot Daniel maar the gay thing is verboden in de islam, Ismael (Carlo Ljubek) is een politieman die gebukt gaat onder het geschiedfeit dat hij een vrouw neerschoot waarbij de baby in haar buik stierf; na enkele jaren ziet hij de vrouw terug en starten zijn psychologische problemen opnieuw.

het is veel voor één film. abortus, homoseksualiteit, de roep tot fundamentalisme, neerschieten van een vrouw en later met haar aanpappen. de dertigjarige Qurbani wil ten aanzien van de moderne Berlijnse achtergrond laten zien wat het is om te moeten leven met verbannen waarden en de verschrikkelijke keuze te moeten maken tussen enerzijds geloof en de conventies van een gemeenschap en anderzijds de tegenstrijdige persoonlijke waarden. verdienstelijk maar het was beter geweest om zich tot één taboe te richten. zo is in het genre Die Fremde beter.

2,5/5

Qurbani durft zoals je in de trailer hoort in zijn muziekkeuze ook de moderne toer opgaan met o.a. Moderat en Rusty Nails

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s