Four Lions


“ik heb een zelfmoordenaar gekend die uit pure luiheid een natuurlijke dood is gestorven.” _ Hans Van Straten 

een eenzame herinnering komt naar boven als ik terug denk aan een druilerige septembernacht vorig jaar wanneer ik op het Filmfestival van Oostende de laatavondvoorstelling meeneem van Four Lions. enkel de aanwezigheid van drie festivalvrijwilligers kleuren het pessimistische verhaal maar de letterlijke vertaling van drie man en een paardenkop zal weggelegd zijn voor zijn bezoekersaantal na zijn release in België. Four Lions kon ik alleen maar ervaren als een frustrerende terreursatire waarbij de zelfs zich absoluut niet serieus nemende zelfmoordterrorist verbaasd zou toekijken of dit nu wel degelijk grappig is. die van over het water menen blijkbaar van wel want naast de meer beperkte bioscoophit (men valt net binnen de top 100 van meest opgebrachte films in de UK) kreeg de regisseur Christopher Morris onlangs een Bafta-award mee naar huis voor beste regiedebuut.

bovenstaande heb ik bij elkaar geluld als bladvulling omdat ik van het verhaal niet bijster meer veel weet. de vier leeuwen staan voor vier moslimbroeders, Omar, Waj, Faisal en de blanke bebaarde Barry die zichzelf een slapende terroristencel noemen, er in slagen om op leerkamp te gaan in Pakistan en vervolgens in Engeland de cel wakker willen maken met een flink uit de kluiten gewassen bomaanslag waarbij het zowel in de voorbereiding (de poster doet mij inderdaad nog denken aan arme raven) als in de eigenlijke bomaanslag (tijdens de marathon van Londen) niet geheel volgens plan loopt, gewoon omdat men dat niet heeft.

de draak steken met moslimgewoonten en de zelfmoordterroristen door het slijk halen, eigenlijk kun je voldoende clichés bedenken om er een comedianfilm van te maken maar dat is het geenszins geworden. de stommiteiten van de vier wannabe terroristen voelen gewoon stom aan, de stuntelige praktijken belachelijk en de bloopervoorbereidingen vervelend. gelachen heb ik helaas dus niet, enkel in verbazing gevallen dat dit wel degelijk een doelpubliek heeft dat dit als uitermate grappig ervaart.

1/5

de zelfmoordkonijntjes, die zijn wel grappig uiteraard!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s