True Grit


“all you need is… lef.” _ Begga D’Haese

zo onbekend is het personage Rooster Cogburn niet. vooreerst was het Charles Portis die in 1968 de deputy marshal leven inblies in de door critici geroemde roman True Grit en reeds een jaar later liet Henry Hathaway de lefgozer opdraven in zijn gelijknamige western. het was de toen uitbollende en uit zijn ééntonige karakterrol stappende John Wayne die in het vertrouwde wilde westen de lafaards (met o.a. Robert Duvall en Dennis Hopper) opzocht en er een oscar aan over hield (zijn enige trouwens waarvan hij vond dat eigenlijk Richard Burton hem verdiende voor diens rol in Anne Of The Thousand Days). The Duke herhaalde zijn rol in zijn voorlaatste film in 1975 maar Rooster Cogburn kende geen succes en zo was het toch 35 jaar wachten alvorens de Coen Brothers Rooster opnieuw op de rooster leggen.

Mattie Rose (Hailee Steinfeld) is een 14 jarige wijsneus die in haar ééntje arriveert in Fort Smith. haar vader is er vermood door diens partner Tom Chaney (Josh Brolin) waarna deze hem beroofd heeft van de paarden en twee Californische goudstukken. ze is vastbesloten om Chaney te klissen en hem ter ophanging te laten veroordelen. omdat de lafaard gevlucht is in het indianengebied Choctaw en zich schuil houdt in de bende van Ned Pepper (Barry Pepper) moet ze beroep doen op een marshal. Mattie regelt op lepe wijze haar financiële zaken en uit drie aanbiedingen kiest ze degene die het meeste lef zou hebben: Rooster Cogburn (Jeff Bridges). enige verrassing voor de ruige, graag aan de fles zittende Cogburn is dat het jonge wicht haar aankoop wil aanschouwen en de trip mee wil maken. onderweg krijgen ze dan eens steun, dan eens tegenstand van de Texas Ranger LaBoeuf (Matt Damon) die Chaney al jaren op de hielen zit wegens onafgehandelde zaken in Texas. tijd om de westerncrimineel voor goed te vatten maar daarvoor dient ons trio voorbij de bende van Ned Pepper te geraken.

Joel en Ethan Coen hebben van True Grit (met Steven Spielberg als uitvoerend producent) een western gemaakt zoals zij deze willen. enerzijds vertrouwde elementen van het wilde westen waarin doorgewinterde cowboys in roestige kledij het woestijnstof trotseren en waarbij de gebitten meermaals het slachtoffer blijken te zijn geweest van de blinkende en statusmachtige revolvers. anderzijds visuele flairaccenten (als True Grit een oscar moet krijgen, dan graag die voor Roger Deakins en zijn cinematografie) van begin (een knappe sneeuwdwarrelende intro ten aanzien van een goudvuurkleurige achtergrond) tot einde (de heldendaad in het aanzien van een fonkelende donkerblauwe sterrenhemel). hun karakterstudie van Rooster Cogburn is meer van de klassieke routinezijde.

             

Jeff Bridges (the dude die the duke speelt …) is ideaal als de nukkige grommige marshal die enerzijds meermaals gekrenkt wordt in zijn mannelijke eer door de jongere en scherpschuttigere Matt Damon en anderzijds in zijn sluwheid gevat wordt door de vrouwelijke en scherptongerige Hailee Steinfeld (wonderbaarlijke tour de force). de Coenbrothers spitsten zich vooral toe op het scenario (met enkele mindere passages zoals de misplaatste beerhoofdige dokter, een verloren gelopen indiaan, een twijfelachtige in de prairie op voedselschietende krachtenmeeting tussen Bridges en Damon en de toch wel zeer toevallige vondst van Chaney, zelfs John Brolin lijkt er van op te kijken) en slechts zeer beperkt op de actie (die evenwel steeds stilistisch is). daarom vind ik True Grit best te pruimen als Coenfilm maar minder als westernfilm want dan klinken namen als 3:10 To Yuma en Open Range mij geslaagder in de oren.

3/5

de trailer van 1969 vertelt eigenlijk de ganse film in 3 minuten:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s