Unknown


“plantkundigen hebben aangetoond dat planten beter groeien wanneer men ze liefdevol aanspreekt. zou dat met mensen ook het geval zijn?” _ Steven De Batselier 

drie filmjaren geleden kon Liam Neeson mij in absoluut vermakelijke zin verrassen met het intussen eveneens door actiefanaten geprezen Taken. de poster van Unknown heeft er wel wat (teveel) weg van zodat we toch lichtjes reikhalzend uitkeken naar zijn nieuwste exploot welke eveneens geregisseerd werd door een Europese cineast, Jaume Collet-Serra (die Paris Hilton een aangename doodscène gaf in House Of Wax), en zich afspeelt in een Europese hoofdstad, deze keer Berlijn. een gevoelsmatige Taken 2 is het niet geworden.

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) is een Amerikaanse universiteitsprofessor in de botaniek (plantengeeuwleer) die met zijn vrouw Elizabeth (January Jones) afgereisd is naar de Duitse hoofdstad om er een toespraak te houden op een hoog aangeschreven biotechnologische conferentie. bij de aankomst in het hotel, vrouwlief is aan het inchecken, bemerkt Harris dat hij zijn aktentas is vergeten op de luchthaven en hij neemt snel een taxi terug. in het drukke verkeer raakt de taxi betrokken bij een ernstig verkeersaccident waarbij de wagen in een rivier sukkelt. de bestuurster, de illegale Bosnische immigrante Gina (Diane Kruger), redt zijn leven en gaat er dan vandoor. Harris ontwaakt vier dagen later uit zijn coma en haast zich naar het hotel om zijn vrouw gerust te stellen. maar eens daar aangekomen blijkt Elizabeth haar men niet te (h)erkennen en meer nog, een andere man (Aiden Quinn) loopt te pronken als Dr. Harris aan haar zijde, zowel als zijnde plantenkenner als zijnde haar man. is deze man (Quinn) de echte Harris en is de andere Harris (Neeson) wat gek aan het worden of zit er een uitgekiend bioplan achter de dubbelvervanging van Harris (Neeson in dit geval)?

Unknown is visueel geen bijblijver maar Collet-Serra steekt veel energie om de daarnet gestelde vraag onbeantwoord te laten zodat de kijker moet gissen wat Liam Neeson nu precies te zoeken heeft in Berlijn. mede dankzij de natuurlijke flair van Diane Kruger en vooral het optreden van ex-stasispion Bruno Ganz als Ernst Jurgen die freelance detectivewerk doet, slaagt de plotlijn van Unknown lange tijd erin om ongekend te blijven. is Harris nu paranoia of linkt hij de boel? maar de waarheid kan niet achterblijven en eens puntje bij paaltje komt en January Jones, Aiden Quinn en helaas vooral Frank Langella als geheim opkuisagent te zwak voor de dag komen, voelt de afloop net niet aan als een buikafloop. het suspensegehalte vervalt meer in klassieke actie waardoor je een tweederangs Bournegevoel krijgt waarbij we wel routinematig getrakteerd worden op auto-achtervolgingen, verschillende handgemenen en bomexplosies maar die afbreuk doen aan de toch wel genietbare diepgang van de innerlijke tweetwist. Unknown doorstaat op televisie moeiteloos de hapklare actiebrok op een herfsterige vrijdagavond, meer mag je evenwel niet verwachten. wees dus niet ‘ongekend’ in het gegeven wanneer je hem het best bekijkt.

2,5/5

Collet-Serra werkte vooreerst vooral als commercialregisseur. een voorsmaakje:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s