The Adjustment Bureau


“we moeten in de vrije wil geloven. we hebben geen keuze.” _ Isaac Bashevis Singer

samen met Michael Crichton en John Le Carré is Philip Kindred Dick waarschijnlijk één van de meest gekende romanschrijvers met cultstatus wiens werk verscheidene keren vertaald werd/wordt op het witte doek. meestal door gerenommeerde regisseurs en afwisselend met succes. het startte al in het jaar van zijn dood – Dick liet het leven na een beroerte in 1982 – wanneer Ridley Scott met Blade Runner kwam. daarna waren ook Paul Verhoeven (Total Recall) en Steven Spielberg (Minority Report) in de ban van zijn science fiction. Christian Duguay (Screamers), Gary Fleder (Imposter) en Richard Linklater (A Scanner Darkly) waren minder succesvol terwijl John Woo (Paycheck) en Lee Tamahori (Next) enkel wisten te bekoren omwille van het lotscenario. want dat staat toch wel centraal bij Dick: wat doet de mens met zijn vrije wil en lotsbestemming in een science fiction omgeving. het is niet anders in The Adjustment Bureau dat gebaseerd is op Dick’s kortverhaal Adjustment Team dat hij in zijn beginjaren heeft geschreven (1954).

David Norris (Matt Damon) is een populaire politicus die in zijn overwinningsrace afgeremd wordt door een schandaaltje vanuit zijn rebelse puberjaren (wie laat er nu eens niet zijn bloot gat zien op een studentenfeestje). zijn natuurlijk en charismatisch doorzettingsvermogen brengt hem echter terug op koers in de volgende verkiezingskoers waarbij hij een zitje kan bemachtigen in de senaat. bij toeval botst hij bovendien opnieuw op Elise (Emily Blunt), een regels aan haar laars lappende goedlachse jongedame die hem bij zijn eerdere nederlaag motiveerde om uit het dal te kruipen. de vrouw van zijn leven. het gaat hem dus terug voor de wind tot een aantal gekostumeerde interbellumheren hem in de gaten houden. ze zetten de tijd stil en nemen hem mee voor ondervraging. zij zijn van the adjustment bureau en werken voor ‘the chairman’, de levensdirecteur. zijn politieke carriere mag dan in de boeken geschreven staan, zijn relatie met Elise werkt daar nefast op. wil hij zijn ambities waarmaken en wil hij tevens de toekomstige succesvolle danscarriere van Elise niet in gevaar brengen, moet hij haar verlaten. doet hij dit niet, dan wordt hij gereset en keert hij met een gehele persoonlijkheidsverlies back to basics.

debuterend regisseur George Nolfi (eerder scriptschrijver van o.a. twee andere Damon films Ocean’s Twelve en The Bourne Ultimatum) weet tot de kern van Philip K. Dick’s verhaallijn te gaan: heeft de mens een vrije wil, kan hij enkel maar zijn lot ondergaan, is het mogelijk te ontsnappen aan je voorbeschikking en eens je je toekomst kent, kun je deze nog ombuigen naar je eigen wens? interessante theologische uitgangspunten die in een gezellige romantische omgeving vorm krijgen. want de chemie tussen Matt Damon en Emily Blunt laait humoristisch op tot net niet een Hugh Grant niveau. dit stoort geenszins en is enkel een voorspel naar een achtervolgingsthriller waarbij Terence Stamp als ‘the hammer’ samen met zijn keurig in retrokostuumpak gestoken kompanen (ook Anthony Mackie en John Slattery brengen het er goed vanaf) het duo op de hielen zit om het plan van de directeur (het woord god komt lovenswaardig niet aan bod) in goede banen te loodsen. The Adjustment Bureau is een aangename verrassing die mogelijks dezelfde toer opgaat als (het zwaardere) Michael Clayton. boeiend en kwaliteitsvol werk dat als een verloren ziel commercieel moet buigen voor betekenisloze blockbusters. onterecht, kon ik uw vrije filmwil sturen, ik zond u naar The Adjustment Bureau.

3,5/5

Thomas Newman zorgt voor de soundtrack terwijl we ook twee keer Richard Ashcroft te horen krijgen. kenners zullen ook gehoord hebben dat Audio Machine hun steentje bijgedragen hebben met hun typische trailersound:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s