Never Let Me Go


“donor: iemand die eropuit is overleefd te worden door zijn lever.’ _ Rick Bayan

na het verrassende One Hour Photo bleef het – bijdragen aan de muziekdocumentaires van Bowie, Red Hot Chili Peppers, Weezer en Janet Jackson niet te na gesproken – een ganse tijd stil omtrent regisseur Mark Romanek. hij laat opnieuw van zich horen met de romanverfilming van de Japanner Kazuo Ishiguro (door Time tot één van de honderd beste Engelstalige boeken verkozen) waarbij hij science fiction op een realistische manier brengt.

Kathy, Ruth en Tommy (respectievelijk Carey Mulligan, Keira Knightley en Andrew Garfield) groeien op in een schoolinstituut in Hailsham gekenmerkt door strenge gezondheidsvoorschriften en een compleet isolement van de buitenwereld. onwetend worden ze voorbereid op een korte toekomst. wanneer ze op hun achttiende verhuizen naar The Cottages komt die waarheid akelig dichtbij. een waarheid die een donornoodlot blijkt te zijn. kan liefde een uitweg betekenen van hun eindbestemming?

het grote minpunt is het gebrek aan rebellie in de film. wanneer onze hoofdpersonages stilaan te weten komen wat hen te wachten staat, zou je verwachten dat ze hun noodlot angstvallig willen ontvluchten. langs de andere kant zou je dan teveel richting The Island opschuiven. Romanek heeft duidelijk gekozen om in zijn science fiction niet te kiezen voor actie maar wel voor een tragische romantiek, die zelfs de bovenhand haalt, alhoewel de band van Tommy tussen enerzijds Kathy en anderzijds Ruth niet altijd weet te boeien (de jongere versie van de personages boeien eigenlijk zelfs meer dan de volwassen karakters). het uitgangspunt – menselijke donoren kweken – is dat wel.

3/5

Mark Romanek is een zeer gereputeerde naam in de popmuziekwereld wanneer het op clips aan komt. Lenny Kravitz, David Bowie, En Vogue, De La Soul, Macy Gray, Michael en Janet Jackson, Mick Jagger, No Doubt, Weezer, Beck, Linkin Park, Coldplay, Jay-Z en nog andere bekende popgroepen klopten aan zijn deur om gelauwerde muziekclips te maken. één daarvan springt er voor mij uit: Johnny Cash en Hurt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s