Sucker Punch


“om te slagen moet je met zoveel passie in iets geloven dat het een realiteit wordt.” _ Anita Roddick

de boksers en straatvechters onder ons hadden ongetwijfeld al gehoord van de term sucker punch maar om uw credibiliteit te behouden hopelijk nog niet uitgevoerd. het is immers nogal een laffe klap die je uitdeelt zonder dat je tegenstander de mogelijkheid had hem zien aan te komen. uitgevoerd dus vanuit iemands rug of na geveinsd medelijden. visuele flairfilmer Zack Snyder gebruikte de term voor zijn nieuwste fantasie welke tevens zijn eerste originele film is (zijn vorig werk was ofwel een remake (Dawn Of The Dead), gebaseerd op comics (300 en Watchmen) of gebaseerd op een kinderboek (Legend Of The Guardians: The Owls Of Ga’Hoole). een volmaakte uppercut is het niet geworden alhoewel de boksbal toch af en toe rilt.

wanneer ze rebelleert tegen haar bepotelingsstiefvader plaatst de vieze pastoor het jonge meisje Baby Doll in een verbeteringsgesticht alwaar hij de corrupte hoofdverpleger omkoopt om op haar een frontale lobotomie uit te voeren zodat ze gereduceerd wordt tot een plant. vanaf haar intrede heeft Baby Doll maar één doel voor ogen en dat is ontsnappen. ze gebruikt hiervoor haar fantasiewereld die almaar nauwer aansluit met de werkelijkheid. het gesticht wordt een bordeel, de corrupte verpleger wordt de wrede citroenuitpersuitbater en de mede-opgesloten meisjes in het gesticht worden volwaardige stripteaseuses die hun lenige lichaam ten prijze geven voor rijke stinkerds. deze fantasiewereld biedt wel de sleutel tot de ontsnapping. geleid door de wijsheidsheer moeten onze vijf sexy schaars geklede babes – naast Baby Doll onderscheiden zich ook Sweet Pea, Rocket, Blondie en Amber – vijf ontsnappingselementen verzamelen waarbij de reëele gestichtssetting afgewisseld wordt met middeleeuwse samuraitempels, Duitse nazizombiekolonies, middle earth en futuristische robottreinen. laat de hoogspannende schooljurkjes maar wuppelen.

ondertussen zouden we al moeten weten waarvoor Zack Snyder staat: meer geprezen voor de geniale visuele stijl dan de inhoud van zijn films. als hij vijf jonge babes met haast (tezamen geteld) evenveel aantal kledingstukken aan loslaat in verscheidene eigenzinnige fantasiewerelden waarbij de wapens groter zijn dan de lengte van armen kunnen vasthouden en er schepsels ronddwalen die je bijna uitsluitend in extreem actievolle first person shooter games terug vindt, dan weet je dat je grijze massa niet al teveel werk zal hebben om verbindingen te hoeven leggen. hierdoor haakt sowieso al drie vierden van de recensenten af. de jonge deernes, gewapend met valse wimpers, gloss op de borsten, lange stelten van benen en tuitlippenstift hoeven ook al niet veel dialoog op te zeggen; ze dienen als sexy pronkstukken die geëtaleerd worden in actieknallende testosteronscènes die begeleid worden door een perfect passend opzwepende soundtrack. Scott Glenn loopt uiteraard met de glimlach rond als mag hij de handjes vasthouden van Emily Browning, Abbie Cornish, Jena Malone, Vanessa Hudgens en Jamie Chung (allé gezonde mannen, google er maar op los; voor de veertigjarigen is er nog de dansinstructrice Carla Gugino). daarnaast is Snyder zelf alweer op dreef en de ultieme meester van de slow motion maakt de perfecte combinatie van beeld en geluid. ok, vier fantasiewerelden was misschien één brug te ver en het gelijkt allemaal iets teveel op een lange muziekclip waarbij je playstationgewijs doorraast, zijn visuele flair blijft onaangetast en een genot om naar te kijken.

3/5

heb hem nog eens opnieuw gezien, score wordt aangepast naar 4/5 🙂

niet alleen in zijn beeld hanteert Snyder deze keer de slow motion, ook de soundtrack werd passend gemaakt. hoofdactrice Emily Browning zong o.a. deze versie van Sweet Dreams in waarmee de film op gang geblazen wordt:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s