The Mechanic


“een man die op wraak zint, houdt zijn eigen wonden open.” _ Francis Bacon

eerst was er Arnold Schwarzenegger die we als pure actieheld boven Sylvester Stallone en Jean-Claude Van Damme kozen, daarna waren het de zwijgzaam hautaine martial art moves van Steven Seagal die de actietroon overnam en toen we even dachten dat Vin Diesel of The Rock de plak gingen overnemen, werden ze omver geblazen door de rechtvaardige karakters van Jason Statham die het hart op de juiste plaats heeft en dat ook nog eens weet te verdedigen met een uitstekende gevechtstechniek en droge one liners die hij siert met zijn diepe stem. ok, hij is de veertig gepasseerd maar hopelijk zit hij nog enkele jaren gebeiteld in zijn oeuvre.

Statham kruipt in de huid van Arthur Bishop, een ‘mechanic’ van beroep. in opdracht en tegen betaling ruimt hij de zaakjes op die hij doorgespeeld krijgt. wie speelt geen rol en je kunt zelf de wijze waarop kiezen alsook de nodig ruchtbaarheid die ermee gepaard moet gaan. zijn opdrachtgevers zijn het duo Harry McKenna (Donald Sutherland), die tevens zijn mentor was, en Dean (Tony Goldwyn). deze laatste bezorgt onze professional wel een moeilijke opdracht. hij krijgt namelijk het doel om Harry van de baan te ruimen omdat deze in Sri Lanka de organisatie verraden heeft in een dirty job. schoorvoetend aanvaardt Arthur de hit. aan zijn graf komt hij de onbesuisde zoon tegen van Harry. alhoewel die geen goede band had met zijn vader wil hij zijn moord wreken en hij vraagt aan Harry om hem op te leiden tot huurmoordenaar. uit schuldgevoel hapt hij toe. wanneer blijkt dat Dean niet geheel de waarheid vertelt heeft over Sri Lanka gaan de poppen aan het dansen.

The Mechanic is een remake van de gelijknamige film van Michael Winner uit 1972 met – dat was pas ook nog eens zo’n actieheld – Charles Bronson. Winner en Bronson repeteerden voor hun Death Wish trilogie en huidig regisseur Simon West (Con Air, Lara Croft: Tomb Raider) blijft trouw aan het principe van het origineel. je weet dus wat je mag verwachten: actie vanuit het oogpunt van een hitman. het vader-zoon aspect is wel een nieuw gegeven en ook maakt West van Bishop een meer aimabele huurmoordenaar. kan natuurlijk ook aan de hoofdacteur liggen. Bronson was vooral ijskoud, zwijgzaam en weinig sympathiek terwijl Statham planmatig, mysterieus en rechtvaardig is. je hebt geen probleem met zijn handelen, ook al zijn de moorden niet de meest vriendelijke. protégé Ben Foster is wat miscast en had wat minder gefrustreerd mogen acteren. tijdens de scène waarin hij dronken het huis aan diggelen slaagt, voel je dat hierdoor de film naar de onaangename kant overhelt maar Simon West weet dit vervolgens toch op te lossen door de emoties aan de kant te schuiven en volop en onafhoudelijk voor de actie te gaan (ook de montage is snel en energiek). op het einde komen de emoties terug maar dan weet hij een spanning omheen Statham en Foster te weven waardoor dit de prent net goed uitkomt. The Mechanic is dan ook een onderhoudende volautomatische actieprent.

3,5/5

 hierbij de trailer van de originele The Mechanic (die dus na Death Wish omgevormd werd tot Killer Of Killers)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s