Limitless


“de behoefte om in een roes te verzinken komt voort uit het gevoel onvolmaakt en begrensd te zijn.” _ Györgyi Konràd

als het geen fabeltje is en we in realiteit effectief maar een fractie van onze hersenen gebruiken, waarom is er dan nog geen onderzoek gekomen om volledig die grijze massa te kunnen aanspreken? is het net omdat we hiervoor het ongebruikte deel van onze hersenen moeten aanspreken om de oplossing uit te dokteren? en als het niet mogelijk is, waarom zit die grijze massa er dan. sommige individuen zouden bijvoorbeeld enorm gebaat zijn met een kleiner (voor)hoofd. of zijn we darwinistisch aan het evolueren en hebben we onze capaciteit sinds ons ontstaan vertienvoudigd van 1 naar 20 procent en doen we er vervolgens nog enkele duizenden eeuwen over om die andere procenten aan te spreken. misschien dat in dit opzicht ruimtewezens intelligente wezens genoemd worden omdat zij de volledige capaciteit benutten?
 
u merkt, Neil Burger (The Illusionist) heeft een interessant thema gekozen voor zijn nieuwe film. Eddie Morra (Bradley Cooper) is een kringloopsloddervent die de kans krijgt een boek te schrijven. hij weet alleen niet over wat en zijn writer’s block houdt weken aan. zijn vriendin Lindy (Abbie Cornish vanuit Sucker Punch) is het wachten beu en kiest voor haar eigen carrière na de promotie tot redactrice. op het moment dat het van kwaad naar erger gaat, komt hij op straat zijn schoonbroer Vernon (Johnny Whitworth) tegen (in zijn studententijd was hij enkele dagen getrouwd geweest) die het ogenschijnlijk voor de wind gaat. zijn drugsdealen heeft hij vaarwel gezegd en hij werkt nu in de farmaceutica voor een bedrijf die het volgende jaar NZT-48 op de markt gaat brengen. een neurodrug die je toelaat de volledige capaciteit van je hersenen te gebruiken. Eddie probeert er één uit en er gaat daadwerkelijk een nieuwe wereld open, het is te zeggen, dezelfde wereld waarin je alles observeert en connecteert. hij schrijft zijn boek in vier dagen waarmee hij de uitgeverij met verstomming slaat, hij laat alle economisten een poepje ruiken en weet de band met Lindy te herstellen. maar met succes, macht en verantwoordelijkheid komt ook jaloezie, hebzucht en concurrentie naar boven. Vernon wordt vermoord en al gauw zitten de hardhandige criminelen achter Eddie aan. en zij niet alleen. voor zijn economische boost maakte hij gebruik van de kennis en connecties van Carl Van Loon (Robert De Niro) die Eddie wil uitspelen in zijn concurrentiestrijd met collegamachtsman Hank Atwood. omdat het nog problematischer kan, blijkt de drug ook zijn neveneffecten te hebben: enorm lange black outs en plotse onthouding kan tot de dood leiden. weten de 80% ongebruikte hersenen van Eddie hierin een uitweg?
 
een intelligente softversie van Crank? het type drug is anders maar de energieke regieboost zien we ook bij Burger terug. het is enorm fascinerend kijken naar het scherm wanneer hij in één lang shot de camera in sneltempo doorheen de straten met wandelende mensen, geparkeerde of rijdende wagens, tunnels, reclameborden en dergelijke laat razen. het is alsof je in één ruk gans de stad in een razendsnel maar verdomd duidelijk beeld opneemt, alsof je zelf aan de – zit. lang geleden dat een regisseur inzake beeldvorming zo de monden van verbazing doet open vallen, een energiek genot. Limitless komt wel traag op gang en dat komt misschien doordat Bradley Cooper aanvankelijk niet voorzien was als hoofdacteur, wel Shia LaBoeuf. die moest afhaken na een auto-ongeluk maar die ware goed gecast geweest als nutteloze romanschrijver die in zijn geïsoleerdheid zijn relatie op de klippen ziet lopen. ook het verrassingseffect van de drug had mimisch beter bij hem gepast maar eens dat stadium gepasseerd (en de film naar een hoger tempo schakelt) zou hij verwijzend naar Wall Street tekort geschoten zijn, daar waar Cooper zich perfect in de rol van alles overschouwende, alleswetende, alles correct inschattende zakenman voelt. en het zwaartepunt van de film, hoe blijf ik mijn tegenstanders telkens enkele stappen voor, helt toch naar deze richting door (waarbij Robert De Niro zijn status bijschaaft). laat je dus niet ontmoedigen door de lome aanvang. Burger haalt inhoudelijk niet het grote geschut boven genre wat zouden leiders met deze neurodrug doen inzake oorlogen, economie, milieu of Brussel-Halle-Vilvoorde. en maar goed ook, de toon blijft zo luchtig, onderhoudend en met een voldoende dosis spanning en actie voor een aangename filmavond. Limitless gaat niet over zijn toeren.
 
3/5

Burger maakte in 1991 enkele MTV-spots met bekende acteurs om het lezen van boeken te promoten. hierbij de clip met Twin Peaks actrice Sherilyn Fenn:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s