Snabba Cash


“om niet langer rood te staan op de bank verdien ik nu geld in het zwart.” _ Johan Anthierens

JW is student economie, heeft een paar honderd euro’s op zijn bankrekening en klust bij als chauffeur. dat is zijn ene leven, in het andere leven wil hij deel uitmaken van de Scandinavische jetset. maar dat vergt meer dan enkel een mooi kostuum, zeker wanneer hij weet aan te pappen met een rijkeluisdochter. hij komt in contact met Jorge, net ontsnapt uit de gevangenis en klaar voor een grote drugsklus. door zijn kennis over witwaspraktijken wordt JW ingelijfd en zo wisselt hij de hoogste sociale kringen af met de rauwe onderwereld. maar daar ben je niet alleen. lokaal Servische drugsbaas Radovan laat zo’n grote deal niet zomaar van onder zijn neus halen terwijl ook huurling Mrado een kaper op de kust is die een laatste fortuinlijke klus wil slaan alvorens er met zijn dochter van onder te muizen. veel kapers op de kust, wie vangt de grootste karper?

Snabba Cash van Daniel Espinosa (thans Safe House aan het inblikken met een rits Hollywoodsterren) is in Zweden wat De Zaak Alzheimer of Dossier K is voor België: een misdaadfilm die scoort op de box-office (een Amerikaanse remake en 2 sequels staan trouwens op stapel). geld en het verwende nestleventje is zeer aanlokkelijk en de misdaad weet hierin te lonen, al is het enkel op korte termijn. Snabba Cash (Easy Money voor de Engelstaligen) laat zonder Hollywoodglans de criminele onderwereld zien die gesierd wordt door onbetrouwbare types die geen code hebben voor eer en waar geen plaats is voor mensen die er niet in opgroeien. ongure realistische low life types, harde actie, dromen over het grote geld dat een valstrik is voor een modale burger. het ritme is onderhoudend, niet oppervlakkig, bevat goede acteerprestaties (Dragomir Mrsic die Mrado speelt, kreeg een speciale vermelding op het Filmfestival Gent terwijl ook Joel Kinnaman als JW zijn mixlook van Depp en Dorff laat gelden) en is een Europese actie-ontdekking wat meteen ook betekent dat liefhebbers van de Amerikaanse glad gepolijste actiefilms moeten wennen aan een tegenhanger van over de zee.

3/5

u vond de aanvang van de trailer goed klinken; hier krijg je de volledige versie van de U Got Me Good remix van Sheri

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s