Source Code


“ik vermoed dat het universum niet alleen vreemder is dan we veronderstellen, maar zelfs vreemder dan we kúnnen veronderstellen.” _ J.B.S. Haldane 

mijn enige buisvak in de middelbare school – het feit dat ik een nul kreeg op een semestrieel examen wegens oneerlijke praktijken waarvan ik heden nog steeds dat spieken met klem ontken – was fysica. die deeltjes allemaal, het was te fragmentarisch. wanneer een medeleerling dan ook nog eens begon te lullen over quantumfysica en daar lijfelijke boeken over meebracht, tolden mijn ogen in eivormige parabolen rond om de uitdrukking weer te geven ‘wees toch maar al eens bezig met deze realiteit’. parallelle universa (in de volksmond multiversum genoemd) is dan ook een brug te ver om te begrijpen. maar toegegeven, zo’n alternatieve werkelijkheid biedt gigantisch veel stof om over te filosoferen of wetenschap naar te voeren of een film over te maken. dat dacht de zoon van David Bowie ook en na zijn debuutfilm Moon brengt Duncan Jones (die voor zijn filmstudies een diploma behaalde in de filosofie, een goede combinatie klaarblijkelijk) ons Source Code.

helikopterpiloot Colt Stevens (Jake Gyllenhaal) wordt wakker in een trein naar Chicago. dat is op zijn zachtst gezegd bizar want volgens zijn eigen perceptie is hij rondjes aan het cirkelen in Afghanistan. het wordt nog meer raar wanneer Christina (Michelle Monaghan), de vrouw recht tegenover hem, hem aanspreekt met Sean Fentress en inderdaad in de weerspiegeling merkt hij niet zijn eigen silhouet op maar dat van een voor hem onbekende. nog niet beseffend in welk raadsel hij verwikkeld is, ontploft de trein. einde? neen, hij wordt wakker in één of andere capsule waar hij via een televisiebeeld aangesproken wordt door kapitein Goodwin (Vera Farmiga) met de vraag of hij de dader kent. de tijd dringt immers om een volgende bomaanslag te veredelen. blijkt dat Stevens onderdeel uitmaakt van een computerprogramma dat gebruik maakt van het kortetermijngeheugen van een dode waarbij men de laatste acht minuten van deze persoon opnieuw kan inleven. tijdens deze korte periode krijgt Stevens repeterend de mogelijkheid om de dader op te sporen.

is hiermee het verhaal uit de doeken gedaan? geenszins. en dat maakt van Source Code toch wel een intelligente film. enerzijds als thriller. ook al keert Stevens talrijke keren terug naar de desbetreffende acht minuten, er wordt altijd wel iets nieuws aangeboord zodat de speurtocht naar de dader boeiend blijft. anderzijds als science fiction. want hoe komt Stevens in die capsule, wat met zijn missie in Afghanistan, wie is die Goodwin en haar harde emoloze baas (Jeffrey Wright) en hoe zit de vork aan de steel met al die verhalen, werelden, realiteiten op een rij? als ik zag wie de scenarist was, blijkt Ben Ripley (kom me niet vertellen dat je Species 3 en Species: The Awakening aanraders vind) niet een aantal banken maar wel een aantal wolkenkrabbers vooruit te zijn gegaan (zeer knappe openingsbeelden vanuit een verticaal helikopterstandpunt trouwens van dergelijke gebouwen, genre Candyman). Jake Gyllenhaal is geknipt voor de rol als verbaasde speurneus, enkel de duowerking met Michelle Monaghan spat niet van het scherm maar geen probleem teveel emo zou ook niet goed geweest zijn. aan de andere kant van het scherm is Vera Farmiga ijzersterk als de wik en wegende officier en stelt Jeffrey Wright een sterkt staaltje van Macchiavelli tentoon. je zult herinneringen bovenhalen vanuit Déjà Vu en Next maar graag vaststellen dat Source Code toch een aantal niveaus er boven uit steekt.

3,5/5

Duncan Jones is tot heden vooral gekend als reclamemaker en mensen van mijn generatie zullen ongetwijfeld deze commercial nog herkennen. hij leidde tot 127 klachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s