Thor


“wie het hoort donderen, is door de bliksem gespaard.” _ J. Einander

in de Griekse mythologie zouden we spreken van Hercules, in de Romeinse mythologie van Jupiter, in de Germaanse mythologie van Donar, wij houden het bij de Noordse mythologie en komen uit bij Thor, god van de donder en vernietiger van het kwaad die enorm geliefd was bij de vikingen (meer zelfs dan de oppergod, en vader van Thor, Odin). de hamer- en donderverhalen ontgingen de Marvelbreinen niet en zij maakten van Thor een zoveelste superheld in augustus 1962 wanneer hij voor het eerst verscheen in de strip Journey Into Mystery #83. hij zal opgenomen worden in het team van The Avengers (met o.a. ook Iron Man en Hulk) waardoor u meteen weet dat zijn filmpersonage nog niet ten einde is na zijn eigen langspeelfilm want een herintrede zal gebeuren in quizvraag: Captain America: The First Avenger (17 augustus in de zalen) of The Avengers (is voor 2012).

maar laten we het eerst over Thor (Chris Hemsworth) zelf hebben. hij groeit samen met zijn broer Loki (Tom Hiddleston) op in Asgard onder de hoedevleugels van Odin (Anthony Hopkins). ook het godenrijk leeft onder de hoedevleugels van Odin want onze god heeft de negen rijken van het universum beschermd ten aanzien van de aanval van de Jotunheims die de kracht bezitten om alles in ijs om te zetten. wanneer Odin zijn jaren voelt wegen, staat hij op het punt om zijn troon door te geven aan Thor maar dan worden er enkele aanvalslustige ijsreuzen gesignaleerd in Asgard. Thor ziet het als een respectloze aanval en wil een krachtig signaal uitzenden dat het vredeverdrag geen tweede keer geschonden kan worden en trekt met zijn trouwe kompanen richting het land van de ijzige reuzen. alhoewel zeer krachtig, zijn ze in de minderheid en dient vader Odin redding te brengen. terug in Asgard is onze oppergod niet te spreken over de onvolwassen wispelturigheid van zijn zoon en Thor wordt apart van zijn hamer Mjolnir verbannen uit Asgard richting aarde zonder superkrachten. enerzijds trekt op aarde zijn hamer de aandacht van zowel zwart gekostumeerde S.H.I.E.L.D. wetenschappers (Nick Fury (Samuel L. Jackson) zal dus wel een cameo hebben terwijl u ook Carl Cregg uit Iron Man zal herkennen) en de veeleer naïeve onderzoekers Erik (Stellan Skarsgard) en Jane (Natalie Portman). u zal wel raden dat er tussen Thor en Jane wat chemie zal groeien. anderzijds trekt Loki op Asgard de troon naar zich toe waarvan blijkt dat dit niet de meest vertrouwelijke zet is voor het universum. de clash der broedertitanen ontspint.

doordeweekse superheldenfilm (alhoewel de held een god is), dat is het gevoel na de film die met de 3D tevens wat te donker uitvalt. toch probeert Kenneth Branagh een andere hoek in te slaan. de held mag al eens voor schut staan: wanneer Thor zijn krachten verliest op aarde, doen zich enkele luchtige scènes voor. evenwel is het samenspel tussen Hemsworth en Portman doorzichtig en oppervlakkig. de decors mogen al eens voor schut staan: Asgard is een kruising van Clash Of The Titans meets Tron: sierlijke kitscherige zuilbogen gecombineerd met een flashy neonflitsbaan. de literatuur mag al eens voor schut staan. Branagh is uiteraard een fan van William Shakespeare en alhoewel er geen poëzie gehanteerd wordt zijn de dialogen tussen Odin, Thor en Loki behoorlijk dramatisch en bombastisch. het is dus eens iets anders, behalve de actie dan die gelijk loopt met eerdere heldenfilms, maar toch creëert het geen volwaardig enthousiasme. the origins of Thor is immers niet altijd over heel de lijn interessant terwijl het tevens aanvoelt of er soms noodgedwongen (laten we absoluut niet boven de 120 minuten gaan) geknipt is. Thor is dan ook enkel een opwarmertje naar The Avengers films.

2,5/5

Thor is uiteraard ook een jonge Vlaamse zanger die België vertegenwoordigde op het Eurosong For Kids in 2006. ik onthou u het liedje niet:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s