Fast Five


“snelheidsbeperking is voor veel mannelijke autorijders net zoiets als een wettelijk afgekondigde potentievermindering.” _ Sylvia Mingotti

volgende definities gaan altijd op voor de films binnen The Fast And The Furious reeks:

  • tunen: het modificeren van auto’s waarbij het meestal gaat om de voertuigen sportiever en opvallender te maken, om betere prestaties te halen uit een auto
  • pimpen: het meer exclusief maken van auto’s waarbij het om het uiterlijke vertoon gaat van auto’s
  • autosalonbabe: textiel kost teveel geld om aan te doen en ik accentueer mijn wellustige vormen met een blinkende olie terwijl mijn wapperende haren de aandacht trekken naar mijn volle tuitvormige lippen
  • wenkbrauw: het acteerelement bij uitstek van de spierbundelige fitnessmacho’s

Fast Five gaat terug naar onze klassieke personages: Bryan O’Connor en babelief Mia zien Dominic Toretto liever uit de gevangenis en na hun succesvolle ontsnappingspoging trekken ze op de vlucht richting Rio De Janeiro waar ze onderdak krijgen bij oude autogetrouwe Vince. men probeert aan de bak te komen zoals men dat altijd gedaan heeft: met hun krachtige auto’s waardevolle voorwerpen achterover te slaan. het loopt echter goed mis. enerzijds betroffen het goederen van de wraakzuchtige lokale maffiabaas Hernan Reyes en anderzijds waren er FBI-slachtoffers waardoor the agency hun beste agent op pad sturen: Luke Hobbs is niet te stoppen voordat hij zijn prooi heeft. onze zelfopgeleide autoconstructeurs hebben niet de bedoeling alsmaar op de loop te gaan en men trommelt een resem oude bekenden uit vorige films op om een laatste miljoenenklus te klaren, namelijk de overvolle schatkluis van Reyes.

van de scenario’s heeft The Fast And The Furious het nooit moeten hebben maar naarmate de reeks vordert, zie je wel een verschuiving van inhoud. waar het aanvankelijk ging om straatraces en eventueel rivaliserende autobendes zijn ze nu een sidekick geworden (laten we eens wat auto’s veroveren) in een grotere misdaadplot waarbij drugsbaronnen, steroïde FBI-agenten en een bankoverval de hoofdrol spelen. in Fast & Furious was dit nog heus genietbaar omwille van het wraaktintje maar nu voelt het als een ongeloofwaardige brug te ver en heeft het niet meer de tuning en pimp magie die in 2001 een hype opzette. rond de oren vliegende kogels, explosies en kat en muis achtervolgingen hebben de bovenhand gehaald ten opzichte van ronkende motoren, glimmende bolides en kilometers per seconde CO2 vretende PK monsters. waar je na een Fast Film gegarandeerd je gaspedaal onbewust extra dieper ging induwen en bij een rood licht de testosteron voelde vloeien door de aderen om die auto naast jou een poepje te laten ruiken, zit je je nu af te vragen welke muscle cars er eigenlijk in de film te zien waren. autofans gaan dus sterk ontgoocheld zijn. daarbij komt nog eens dat de classic Fast & Furious helden Vin Diesel en Paul Walker het moeten opnemen tegen Dwayne Johnson. een vooraf verloren strijd want zelfs als Diesel en Walker hun spierbundels samenleggen kunnen ze nog twee keer in de biceps van The Rock. je hebt dan ook soms het gevoel naar enkele van The Expendables te zitten kijken. alsof regisseur Justin Lin dit besefte, roept hij er dan maar enkele oudgedienden bij: Tyrese Gibson (2), Ludacris (2), Sung Kang (3 en 4), Gal Gadot (4 – zij blijft een bewonderenswaardige look-a-like van Monica Bellucci) en nog enkele kornuiten die een bankoverval gaan voorbereiden … een Ocean’s Eleven gevoel is heus niet ver weg. nadeel is dat hun samenkomst, hun gebakkelei en hun voorbereidingen nu niet bepaald boeiend zijn en het tempo serieus uit de film halen. en als het tempo enkel aangewakkerd wordt met ongeloofwaardige actiescènes (blijft er nog iets over van Rio?) weet je dat de vijfde in de autoreeks een mislukte pitstop is geworden (een pit is tevens een nieuwe start, zie maar na de end credits).

2/5

de soundtrack bevat enkele goede rapsongs. voor de hand liggend hadden we kunnen kiezen voor Ludacris, Don Omar of Busta Rhymes maar omdat Fast Five zich in Brazilië afspeelt, kiezen we voor een latinotint:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s