Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides


“je bent niet echt zeeziek als je vreest dat je zult sterven, maar wel als je vreest dat je zult blijven leven.” _ Les Cramer

de tijd dat er met trilogieën werd gewerkt, ligt al even achter ons want bij ofwel staking van de Amerikaanse scenaristengilde of bij gebrek aan inspiratie wordt er gemakkelijkheidshalve terug gegrepen naar vetrouwd materiaal dat men verder uitmelkt. niet zelden blijkt de melk dan zuur te proeven. onze allerbekendste zeekapitein Jack Sparrow mag alzo voor een vierde maal (na The Curse Of The Black Pearl (2003), Dead Man’s Chest (2007), At World’s End (2008)) het ruime getijdensop kiezen. voor regisseur Gore Verbinski hoefde het niet meer en ook Orlando Bloom en Keira Knightley vielen uit de boot (en dan vergeten we nog bvb Bill Nighy en Stellan Skarsgard). alzo trekt Jack Sparrow aka Johnny Depp het gehele aandachtslaken naar zich toe.

in zijn vierde avontuur zet hij koers naar de bron van de eeuwig jeugd (in het Engels klinkt dat als The Fountain Of Youth). niet onmiddellijk uit vrije wil, wel (neem goed adem voordat u deze zin begint te lezen) omdat hij bij zijn bezoek in Londen gevangen genomen, voorgedragen en gedwongen wordt door King George (was dat geen cameo van Judi Dench?), weet te ontsnappen (was dat geen cameo van Keith Richards?) en alzo belandt in de armen van Angelica, een jonge deerne (Penélope Cruz is nog maar 37 jaar) die in zijn eerste scheepsavonturen nog zijn grote liefde was en nu de dochter blijkt te zijn van de meest verschrikkelijke rondvarende piraat Blackbeard (zou dat een knipoog zijn naar blauwbaard?) die te horen heeft gekregen dat hij binnen de week het loodje gaat leggen na een aanvaring met een piraat met één been (good old Barbossa (Geoffrey Rush) is wel nog van de partij) en alzo wel vaart bij een waterbron die hem de eeuwige jeugd bezorgd ware er tevens geen andere kapers zoals de Spanjaarden op de kust. captain Jack Sparrow zit dus tussen hete vuren als 2 andere piraten en hun zombiematrozen, een oude (enige?) liefde, Britse en Europese veroveraars en ook nog zingende maar venijnige zeemeerminnen.

klinkt het warrig waarbij het van hot naar her gaat? dat is het ook. Johnny Depp blijft zeer zeker overeind als de ietwat eigenzinnige piraat en beleeft duidelijk plezier aan zijn rare trekjesrol en ook Penélope Cruz blijkt verrassend een aanwinst te zijn als een pirate met furorepit (Ian McShane is in tegenstelling tot zijn make-up als Blackbeard maar bleekjes). het scenario blijft echter enkel en alleen een aaneenschakeling van verschillende decors om een aantal zeemansavonturen te beleven waarbij plotwendingen, personages, relaties en samenzweringen van bak- naar stuurboord geslingerd worden. het piratenschip vaart doelloos rond (en wat dan gezegd van het kotselijke nevenverhaaltje van een jonge bijbelpriester (Sam Claflin) die aanpapt met een berouwvolle zeemeermin (Astrid Berges-Frisbey)). regisseur Rob Marschall raakt dus in hetzelfde kajuitje ziek als Verbinski en stapelt de ene bombastische maar daarom niet entertainende actiescène na de andere op. hoe prettig de attractie ook mag voorgesteld worden, als je zeeziek wordt, kan het je allemaal gestolen worden.

2/5

Jack Sparrow mag je niet verwarren met de Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s