The Lincoln Lawyer


“advocaten dienen meer om schurken vrij te krijgen dan om onschuldigen te redden.” _ Remy Montalée

Abraham Lincoln, de zestiende president van de Verenigde Staten die het land diende van 1861 tot 14 april 1865 wanneer hij wordt neergeschoten in het achterhoofd en de volgende dag aan zijn verwondingen overlijdt. de republikein was het grote idool van Henry Leland, aanvankelijk oprichter van de Cadillac in 1902 dat hij zeven jaar later verkocht aan General Motors. hij bleef wel hoofd van de Cadillac tot 1917, het jaar waarin hij de Lincoln Motor Company opricht en alzo de grootste concurrent wordt van … Cadillac. wanneer het wordt overgenomen door Ford in 1922 ontwikkelt de Lincoln zich tot een van de best verkopende luxemerken. de limousine kreeg aanvankelijk de greyhound (een windhondras) als embleem wat later vervangen werd door het huidig typerende rooster.

een rooster dat je te zien krijgt tijdens de proloog van de film. de Lincoln is immers zowat de vast werkplek van de ambitieuze advocaat Mickey Haller (Matthew McConaughey) die vooral misdadigers en drugsfanaten tot zijn cliënteel mag rekenen. niet echt geliefd bij het openbaar ministerie (waar trouwens Maggie (Marisa Tomei), zijn ex-vrouw, toebehoort) want hij krijgt ze vrij, wel populair bij het louche gespuis. het gaat er iets rijkelijker aan toe wanneer hij een zaak toebespeeld krijgt betreffende Louis Roulet (Ryan Phillippe), zoon van steenrijke vastgoedhandelaars. deze wordt door een clubmeisje beschuldigd van verkrachting en poging tot moord, Roulet beweert bij hoog en bij laag onschuldig te zijn en weigert rechtzaakdeals te sluiten. Haller graaft samen met zijn onderzoekspartner Frank Levin (William H. Macy) dieper in het dossier en ontdekt dat het aan beide zijden van de verhalen rammelt. wanneer Haller een link bemerkt met een vroeger dossier, waarbij hij een zijn onschuld uitwenende man (Michael Peña) dan wel redt van de doodstraf maar met levenslang als alternatief, wordt hij geconfronteerd met zijn morele ik en zijn grootste angst, het niet meer herkennen van onschuld. hij raakt zelf verstrikt in een rechtsweb waar onze gewiekste haai maar moeilijk uit kan geraken.

The Lincoln Lawyer is gebaseerd op een misdaadroman van Michael Connelly die tien jaar als misdaadverslaggever heeft gewerkt bij de Los Angeles Times en bij zijn overstap naar romanschrijver zich baseerde op zaken die hij tijdens zijn werk was tegengekomen (ook Blood Work dat in 2002 verfilmd werd door Clint Eastwood is daar een voorbeeld van). zijn werk is zeer gerespecteerd en dat merk je aan het scenario: dat loopt als een trein en kan de aandacht vasthouden, perfect materiaal voor een onervaren regisseur als Brad Furman die de knepen van Columbo, Matlock en Shark weet te bundelen. een klassiek misdadig rechtbankverhaal met enkele verrassende plotinsteken weet altijd te plezieren. het hoeft daarom niet uitermate hoogstaand te zijn (in top tien lijstjes zul je hem niet tegenkomen), het blijft wel boeiend. tevens omdat de vereiste aanwezig is van een charismatische advocaat. Matthew McConaughey wou tijdens zijn schoolperiode strafrechtadvocaat worden en zijn flair vanuit A Time To Kill (1996), die tijdens zijn verdere filmcarrière ups en downs kende, scherpt hij hier verder aan. hij maakt van Haller een flamboyante strekenadvocaat die het hart toch op de goede plaats vindt. het relationeel samenspel met Marisa Tomei, het vormend onderzoeksduo met William H. Macy, de verbale aftroeftocht met Ryan Phillippe en het betweterige rechtbanksteekspel met Josh Lucas zijn extra troeven van de film. The Lincoln Lawyer is dan ook een onderhoudend rechtbankdrama met een misdadige rijkeluistint.

3/5

de nieuwste Lincoln car is de MKX, MKS of MKZ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s