Get Low


“het beste zou natuurlijk zijn als iedereen van tevoren zijn eigen lijkrede zou schrijven en toevertrouwen aan een geoefend spreker, zodat je zoveel mogelijk in de hand hebt dat er geen onzin wordt gebazeld waar je bij ligt.” _ Remco Campert

Tennessee, 1938. Felix ‘Uncle Bush’ Breazeale is tamelijk origineel in zijn begrafenis. hij organiseert deze immers tijdens zijn leven. aanleiding was de vraag van een zakenman wat hij ging doen met de grote notenboom die groeide langsheen zijn huis. “ik maak er mijn doodskist van” antwoordde Bush. het duo ging in gesprek over de dood en de daarbij gepaard gaande begrafenis. “is het niet jammer dat we nooit te weten zullen komen wat men over ons zegt op onze begrafenis?” vroeg de zakenman zich af. het bracht Bush op de idee om de grote notenboom om te kappen, er planken uit te frezen en naast zijn eigen kist ook zijn laatste rustplaats in orde te maken. de zakenman zag er wel graten in en spreidde het woord rond. enkele dagen voordat hij 74 jaar werd, vond in hartje zomer te Cave Creek Community of Roane County, Tennessee voor een menigte van inwoners uit velerlei Amerikaanse Staten zijn begrafenis plaats. Get Low baseert zich op dit opmerkelijke verhaal.

Robert Duvall geeft gestalte aan de excentrieke kluizenaar Felix. reeds 40 jaar (de eerste 38 waren de moeilijkste) leeft hij eenzaam in zijn hut en in de stad zijn er doorheen al die jaren enorm wat wilde verhalen de ronde in gestuurd. enkel een blik van hem wakkert de huiver al aan. Felix voelt aan dat zijn kaars aan het uitdoven is maar vooraleer hij wil gaan, wil hij in het reine komen met zichzelf. wat de achtergrond is, ontdek je best zelf, maar Felix wil dit gedaan krijgen door een groot begrafenisfeest te geven inclusief tombola waarbij de winnaar zijn erf krijgt. gesneden koek voor begrafenisondernemer Frank Quinn (Bill Murray) en zijn assistent Buddy (Lucas Black) die de organisatie er van op zich nemen, inclusief de inkomsten. tussendoor komt Felix ook een oude geliefde tegen (Sissy Spacek) en zijn dominee (Bill Cobbs). 

de jaren dertig sfeer voelt zeer goed aan met een knappe nostalgische country en bluegrass soundtrack (o.a. The Inkspots, Gene Austin uit het verleden en Alison Krauss, The SteelDrivers uit het heden), het scenario is origineel en strak en wordt subliem gedragen door zijn acteurs. Duvall en Murray vullen elkaars dramatiek en komedie geweldig aan zonder de onderliggende boodschap van het omgaan met een moeilijk te vergeven levenspassage en bijhorende boetedoening uit het oog te verliezen. Get Low van de debuterende regisseur Aaron Schneider is dan ook top. aan alle kluizenaars ter lande, komt huwer houten hut huit en schoffel je naar Get Low!

4/5

in de lage landen is Dela een zeer gekende uitvaartspecialist die jaarlijks een top vijftig prijs geeft van meest aangevraagde begrafenisliedjes. op nummer 1 blijkt Marco Borsato te staan met Het Water:

Een gedachte over “Get Low

  1. Het is een film die zeer boeiend was met prachtige performances van zowel Duvall als Murray. Een interessante karakterstudie die zo nu en dan de emoties flink weet te beroeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s