Colombiana


“zoet is de wraak – vooral voor vrouwen.” _ Lord Byron

van de ene film naar de andere film overschakelen, het hoeft geen grote stap te zijn, één letter is al genoeg. daar waar in de laatste Transformers Megatron nog de boel op stelten zette in Amerika, trekt regisseur Megaton naar het drugsimperium Colombia. al is Megaton wel zijn artiestennaam. oorspronkelijk is de voormalige graffiti artiest geboren als Olivier Fontana maar wijzigde dit naar analogie met zijn geboortedatum. 6 augustus 1965 komt immers overeen met de 20ste verjaardag van de aanval op Hiroshima met de 4400 kg wegende atoombom ‘Little Boy’. de Franse filmgigant Luc Besson zag wel heil in zo’n explosieve naam en nadat Megaton enkel kortfilms en series maakte, mocht hij de Transporterreeks beëindigen. zeker de minste van de drie maar blijkbaar voldoende voor een herkansing.

in Bogota zwaait Don Luis de plak. na een intern conflict beveelt deze tot de hit op zakenpartner Fabio. de tienjarige Cataleya ziet de brutale executie van haar ouders voor haar ogen gebeuren en net voordat zij aan de beurt is, weet ze te ontsnappen. ze slaagt er in om te vluchten tot haar oom Emilio in Chicago, ook al geen doetje. er is geen tijd voor sentiment, I want to be a killer voorspelt Cataleya haar toekomst. na 17 jaar is ze een volleerde huurmoordenaar en rijgt ze op aangeven van Emilio de moorden van louche gangsters aan elkaar. goed verdiend geld maar voor Cataleya zit er meer achter de moorden. ze laat telkens haar handelsmerk achter (zijnde een orchideetekening op de borst; de cattleya is een orchidee waarvan de trianaesoort de nationale bloem is van Colombia) om zo Don Luis uit zijn kot te lokken. tegelijkertijd lokt ze de FBI uit hun kot terwijl deze geen hinderpaal mogen zijn in haar wraakplan.

Colombiana is slechts één van de zeven films die Luc Besson dit jaar produceert. sinds Joan Of Arc (1999) is hij vooral met de centen bezig en onafgezien van de Arthuranimaties lijkt hij in hetzelfde bedje ziek als Francis Ford Coppola: als veelbetekenend regisseur de camera niet meer durven opnemen. bij zijn kwantiteit aan producties richt Besson zich veelal op de vendettafilms. door er een vrouwelijke touch aan te geven is hij niet meer origineel. denken we maar aan Salt, The Brave One, Kill Bill, Sympathy For Lady Vengeance of Sweet Karma. en ook het verhaal staat weer eens bol van de wraakclichés en van ver zien aankomende wendingen alsof men in het toilet de samenvatting van de laatste Steven Seagal films op een rolletje wc-papier pende. weinig uitdaging dan ook voor Zoe Saldana (gelijkenis met Thandie Newton is nooit ver weg) die wel bewijst zeer handig in spannende outfits te kunnen glijden of uitdagend te lijken in een weinig verhullende outfit. ik zeg nooit neen tegen een recht toe recht aan wraakfilm en zeker niet met een vrouwelijke heldinstoot maar Colombiana is helaas vervelend, vreselijk blits gemonteerd en bevat geen deugdelijke actietaferelen.

1,5/5

zoals aangegeven is de naam Cataleya een afgeleide van de cattleya-orchidee. om u een beeld te geven hoe deze eruit ziet:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s