Rise Of The Planet Of The Apes


“apen zijn superieur aan mensen en wel hierom: als een aap in de spiegel kijkt, ziet hij een aap.” _ Malcolm De Chazal

de apen in de film zijn van het volgende kaliber: 1) chimpansees: herkenbaar aan hun grote oren, lange armen (zijn langer dan de benen), lange handen met een stompe duim, korte nek en hebben eenzelfde intelligentieniveau als de mens; 1a) bonobo: dwergchimpansee die zich zo’n 2,5 miljoen jaar geleden afscheidde van zijn voorganger; 2) gorilla’s: eenzelfde intelligentieniveau als de mens, grootste mensaap, zwaar gebouwd, kleine oren en de neusgaten worden begrensd door de neusvleugels die tot de bovenlip doorlopen, bonkt al eens graag op zijn borst; 3) orang-oetans: roodachtig, lange armen, boomklimmer en 97% DNA-gelijkenis met de mens. je zou nog vergeten dat er ook acteurs meedoen in de zevende apenfilm na Planet Of The Apes (1968), Beneath The Planet Of The Apes (1970), Escape From The Planet Of The Apes (1971), Conquest Of The Planet Of The Apes (1972), Battle Of The Planet Of The Apes (1973), Planet Of The Apes (2001). kun je er niet genoeg van krijgen: er zijn ook nog twee televisieseries van.

Dr. Will Rodman werkt bij Gen-Sys en is op zoek naar een remedie tegen Alzheimer, een levenswerk aangezien zijn vader lijdt aan deze ziekte. hij stuit op het geneesmiddel ALZ-112 en bij het testen op proefdier Chimp 9 blijkt dat de hersenactiviteit exponentieel verhoogd wordt. Will geeft zijn presentatie aan de raad van bestuur totdat Chimp 9 uitbreekt en het lab op stelten zet. Chimp 9 wordt neergeschoten en het project wordt gesloten. Will ontdekt echter dat ALZ-112 niet de agressor was maar dat Chimp 9 zwanger was en haar boorling wou beschermen. hij neemt de boorling – Ceasar gedoopt – mee naar huis en continueert zijn proeven. Ceasar ontwikkelt zeer snel en Will probeert – met succes – het geneesmiddel uit op de mens, zijn vader. na een alweer verkeerdelijk begrepen agressief incident is Will verplicht om Ceasar in een apenasiel te stoppen. na de typische gevangenistreiteringen ontpopt Ceasar zich als een anti-held en leidt hij zijn volk naar vrijheid terwijl Will de oproer tracht te kanaliseren.

regisseur Rupert Wyatt durft een onHollywoodse blockbuster annex verrassende apenfilm binnen de franchise te maken. het verhaal, letterlijk the rise of the planet of the apes, primeert boven de actie en special effects. het eerste uur lijkt zelfs op een coming of age film van een (intelligente) aap die zich amuseert bij zijn surrogaatouders waarna de jaloerse vernietigingsdrang van het mensdom wordt aangetoond en dan pas de apen uit de mouw komen. en dan nog koppelt Wyatt daarbij  zijn verhaalbetekenis aan de beelden. hij heeft zich duidelijk verdiept in het scenario waarbij hij de aap centraal wil stellen. dit uit zich ook in de zorgvuldige detaillering van de digitale apen (dankzij Weta Digital die ook voor Avatar werkte en de motion capture ervaring van Andy Serkis die dit werk voordeed voor Gollum en King Kong) die echter zijn dan dat je ze in de zoo kunt aanschouwen. acteurs doen hun werk naar behoren (al worden ze overklast door de apen): James Franco offert zijn levensgang op in functie van de wetenschap (ook al heeft hij Freida Punto als beeldschone vriendin) waarbij John Lithgow een goede bijdrage levert als Alzheimerpatiënt. Brian Cox, als asieldirecteur, is zoals steeds zeer goed (was trouwens hoofdpersonage in Wyatt’s vorige film The Escapist) en David Oyelowo is een typische kapitaallustige wetenschapsdirecteur. het enige probleem met Rise Of The Planet Of The Apes is: neem de apen weg en je hebt een traditionele groeipijnfilm van een jongere die in rebelse opstand komt tegen de onfaire gang van zaken rondom hem. dus het originele concept komt niet zo origineel over waardoor hij niet dezelfde klassiekerstatus zal verwerven als het origineel.

3/5

heimwee naar hoe het vroeger was? de originele trailer van Planet Of The Apes:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s