Lena


“identiteit is de optelsom van je ervaringen, meer niet.” _ Stefan Hertmans

vergeet alstublieft Aanrijding In Moscou als u naar de nieuwe film van Christophe Van Rompaey gaat. niet alleen is Gent ingeruild voor Rotterdam en Vlaamse acteurs voor een Nederlandse cast, de komedie is ook omgeruild voor een identiteitscrisisfilm. Lena is een mollig meisje die op zoek is naar een tedere jongen, maar zij zien haar enkel als een vlugge neukbeurt. zij is op zoek naar een gezellige woonst, maar voor haar Poolse moeder is ze enkel maar een probleem die haar matrasactiviteiten ondermijnt. enkel in de countrydans vindt Lena ontspanning. totdat ze plots Daan tegenkomt en ook het geluk (en zijn muziek). Tom heeft gemeende interesse in haar en al gauw woont ze bij hem in. en bij haar zonderlinge vader. Tom mag dan wel nog een onbetrouwbare achtergrond hebben, daar kan een gewerkt worden maar de inhuizing doet zijn vervreemde vader herleven. Lena wil wel veel doen voor de liefde van Daan ook al komt haar innerlijke zelve in een onwrichtbare knoop terecht. een psychologisch complex drama waarin de seksuele daad, de roep naar individuele herkenning en relationele erkenning een jong meisje volledig in troebele beroering brengt. Van Rompaey laat voldoende ruimte om de kijker de bizarre ontwikkelingen te laten absorberen. ben je mee met het verhaal, zul je ook meevoelen met Lena. heb je bij het verhaal een ambivalent gevoel en laat je de relaties van Lena met haar problematische moeder, losbollige Tom en diens bevreemdende vader koud, dan blijft enkel bleke Lena over. ik verkies Raymond Van Het Groenewoud.

2/5

dag 1 – film 3 – 38ste filmfestival gent

Een gedachte over “Lena

  1. De opvolger van het succesvolle Aanrijding in Moscou laat zich vergelijken met homeopathie. Het lijkt op het eerste zich een extreem verdunde versie van cinema: Plot, personages, decors, intriges, cinematografische truucjes, mooie belichting, spanningsopbouw, … dit alles lijkt extreem afgezwakt om de blik van de kijker helemaal te focussen op Lena. Als een soort langspeelfilmversie van de in Cannes gelauwerde kortfilm Badpakje 46, een Hollandse versie van Precious, in de no-nonsense stijl van de oude Dardennes-cinema, met schokkerige camera, het verouderde 4:3 beeldformaat, en de dagdakelijkse sleur van een minder mooie dikke meid, laat Lena (de film & de meid) zich aanvankelijk niet goed doorgronden naar haar bedoelingen en lijkt het een film zonder effect te worden. Het blijkt geen entertainment te zijn, geen kleine heldin die de grote obstakels overwint, geen teenage exploitation à la Larry Clarck, geen onprettige miseriecinema, maar een simpele karakterstudie van een simpel meisje (let op de kurkdroge begin en eindtitels). Maar die scènes zijn wel bijzonder zorgvuldig opgebouwd! Ze halen met dat minimum aan ingezette filmtechnieken altijd een maximaal effect. Hoe de regen op de auto klettert, die stiltes op de soundtrack, hoe we in haar hoofd kruipen wanneer ze aan line dancing doet, je raak haast onmogelijk niet betrokken met Lena, hoe stil en simpel ze ook mag zijn. De acteerprestatie had misschien toch iets gelaagder gekund: de actieve/passieve houding van lena is vaak erg zwart-wit. En er zijn misschien nog een paar spijkers te zoeken (de verhouding met haar moeder mist de juiste evolutie en komt er zeker niet altijd even geloofwaardig uit, de muziek van DAAN haalt je soms uit de film, en het einde had niet eens zo dramatisch gemoeten), maar hoe verder de film vordert, hoe meer de scènes zo krachtig en subtiel tegen de rand van immoreel en schrijnend schurken, en hoe beklijvender de film uiteindelijk zal resoneren. Een filmpje zonder vakje en een voltreffer an sich!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s