Tinker, Tailor, Soldier, Spy


“spionage is het tweede oudste beroep ter wereld en het is even eerzaam als het eerste.” _ Michael J. Barrett

enkel zijn derde boek heb ik in de middelbare school voor de les Nederlands gelezen: Spion Aan De Muur of The Spy Who Came In From The Cold, verfilmd trouwens in 1965. het was het derde boek met George Smiley in een rol binnenin Het Circus. ook vier boeken later heeft hij een centrale rol. de pas ontslagen MI6 agent wordt opgeroepen om een mol in de opperste regionen te vatten. een pion op het schaakbord van de Koude Oorlog is immers een spion die de Russen aan handige informatie brengt. de top is echter breed die gekenmerkt wordt door een ensemblecast: Colin Firth, Toby Jones, David Dencik en Ciarán Hinds terwijl onderweg ook John Hurt, Mark Strong en Tom Hardy in de loopgraven van John le Carré hun rol opnemen. kandidaten genoeg voor de ijzig rustige en observeerbare analyticus Gary Oldman. de sfeerschepping is heerlijk: Tomas Alfredson (Let The Right One In) brengt de spionnenjaren van de Koude Oorlog met verve. suspense, intrige, dubbele bodems, ze worden met doordachte aandacht gebracht waarmee de MI6 de CIA van The Good Shepherd licht wegveegt. de molontknoping moet nog ter verduidelijking bezinken maar Tinker, Tailor, Soldier, Spy is een prima opener van het 38ste Filmfestival van Vlaanderen Gent.

3,5/5

dag 1 – film 1 – 38ste filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s