Margin Call


“margin : het vereiste bedrag aan dekking, dat moet worden gedeponeerd bij het ongedekt schrijven van callopties en het schrijven van putopties.” _ www.beursduivel.be

de financiële markten zijn heden top of the news, vooral dan in negatieve zin. financiële crisis, economische crisis, bankencrisis, eurocrisis, je zou er een niercrisis van krijgen. geheel wakker van liggen, kan ik niet, daarvoor weet ik veel te weinig over economie. wanneer de film dan ook begint over een hoge volaliteit, value at risk en verkeerd kwantificeren van handelskoersen sluipt er een twijfelachtige onzekerheid in gedachten. en neen, ik begrijp nog steeds niet het principe waar het misloopt in trading, buying en selling maar wel dat de de touwtjes boven de hardwerkende basis worden doorgeknipt zodat de gehaaide leiders met riante bonussen elders met hun spinnenweb kunnen beginnen. in een niet nader genoemde firma (Lehman Brothers?) wordt 80% van het personeel ontslagen, onder hen Eric Dale (Stanley Tucci) die aan een project bezig was. Peter Sullivan (Zachary Quinto) onderzoekt het materiaal en op basis van zijn berekeningen is de firma in hun kortstondige winsten alleen maar rijp voor een verlies groter dan hun bedrijfswaarde. stap voor stap wordt de hiërarchishe ladder afgegaan (Paul Bettany, Kevin Spacey, Demi Moore, Simon Baker, Jeremy Irons) om te besluiten wat te doen, wie wat krijgt, wie er voor de shit gaat opdraaien en wie (niet) aan de lokroep van geld kan weerstaan wanneer vele mensen en bedrijven een failliet slachtoffer worden. het blijft een moeilijke materie maar debuterend regisseur J.C. Chandor geeft genoeg stresserende ruimte om de ernst van de situatie te laten inschatten en hun wereldwijdse gevolgen. zoals dus in het echte leven: een ver van mijn bedshow die beklijvend ingijpend is op het dagelijks functioneren van mensen die niet met maserati’s rondrijden. het besef (en het ingenieuze) is dat we dit niet door de bril van de gewone persoon zien maar wel vanuit het oogpunt van de raad van bestuursleden die hun zitpenningen trouwer zijn dan hun firma. en dat is op menselijk niveau niet veel soeps. je vraagt je plots af of de oplossing omtrent dexia wel de juiste is. is het om de spaarder veilig te stellen of om ogenschijnlijk de besluitnemers hun eigen hachje te redden. Wall Street 2 verdwijnt in het niks ten opzichte van Margin Call.

3,5/5

dag 2 – film 5 – filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s