The Conspirator


“gerechtigheid is de langste afstand tussen twee punten.” _ Georges Guilbert

dit jaar hadden we nog een advocaat die rondreed in een Lincoln, deze keer is het Lincoln die aanleiding geef tot een rechtszaak. meer bepaald zijn dood op 15 april 1865, daags voorafgegaan door de moordaanslag in het Ford Theatre waarbij acteur John Wilkes Booth zijn .44 kaliber richt op het hoofd van de president. sic semper tyrannis aldus de aanhanger van de Geconfedereerde Staten van Amerika. het land is in rouw en chaos en de overheid wil koste wat het kost gerechtigheid, al is de grens met wraak nogal dun bezaaid. Mary Surratt is de dader of het slachtoffer van dienst. als uitbaatster van een pension gaf ze onderdak aan een zevental met Booth op kop alsook haar eigen zoon die na de aanslag wist te ontsnappen. dit leidde tot de samenzwering en de moord. advocaat Aiken, eerder kapitein in de oorlog en gezant van Lincoln, krijgt de weinig motiverende opdracht toegewezen om haar en bij uitbreiding het rechtssyteem te verdedigen. ook al zijn de gebeurtenissen vreselijk, de grondwet moet gerespecteerd worden of kan men er zich boven stellen? de gebeurtenissen voelen historisch correct aan terwijl ze heden ten dage in militaire situaties nog steeds gelden. is de wet en het juridische systeem wel opgewassen tegen de emoties in tijden van oorlog? de blindheid die wraak oproept is immers een luide schreeuw. de objectieve bril vertoont schemeringen. zo ook trouwens vele beelden van Robert Redford. hij werkt immens veel met lichtinval waarbij deze meestal wazig zijn, alsof we de waarheid moeilijk onder ogen willen zien. de rechtbankdialogen zijn fijn om te zien alhoewel de voorbestemdheid ervan reeds vastligt. gelukkig wordt er gewerkt met een stevige cast waarbij James McAvoy nomaals bewijst een veelzijdig acteur te zijn. The Conspirator is geen absolute hoogvlieger maar als historische klassieke bijdrage verdienstelijk.

3/5

dag 2 – film 4 – 38ste filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s