Beyond


“dronkenschap is de medeplichtige van alle zwakheden.” _ Benoîte Groult

de Zweedse inzending voor de oscars in de categorie van beste buitenlandse film (met het Rapace echtpaar gekend van de Millennium trilogie). Leena is gelukkig met haar man en twee speelse kinderen. op een ochtend is ze in shock als een ziekenhuis belt dat het slecht met haar moeder gaat. haar man Johan schrikt zich een bult want over Leena’s moeder werd nooit over gepraat. hij staat er op om haar met de kinderen te bezoeken. tijdens de lange rit naar het ziekenhuis, krijgt Leena ook een lange terugblik op haar kindertijd en de reden waarom ze haar ouders verstoten heeft. een zuipende en slagende vader, een reddeloze moeder, een getraumatiseerde broer; een gelukkige jeugd was het niet en het nu herbeleven ervan heeft geen goede invloed op haar gezin. regisseuze Pernilla August versterkt dergelijk kijkersgevoel met donkere, regenachtige en autoclaustrofobische beelden van hun heenrit. haar flashbacks naar de jaren zeventig tonen pijnlijk aan hoe het er binnenskamer aan toe kan gaan bij een alcoholische agressieve vader die tot depressie toe zijn vrouw slaagt maar die op haar beurt teveel van haar man houdt om hem te verlaten. een opgroeiend kind in deze vicieuze cirkel laat littekens na die niet opengereten willen worden. spijtig zien we enkel de jonge en volwassen Leena en niet het proces er tussen. of mischien niet spijtig want Beyond is nu al bijzonder zwaar en traag zodat de film niet echt een lust is om te bekijken. maar helaas zal het er in bepaalde gezinnen zo aan toe gaan en is de film verdienstelijk om dit gevoelige thema buitenshuis aan te kaarten.

3/5

dag 3 – film 8 – 38ste filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s