Stockholm Östra


“want Oost is Oost en West is West, en nooit zullen beide elkaar ontmoeten.” _ Rudyard Kipling

Anna beleeft een dode depressieve tijd. een jaar geleden is haar negenjarige dochter Tove omgekomen bij een verkeersongeluk. haar partner Anders denkt aan een ander kind maar zijn zwijgende ingesteldheid over Tove heeft een averechts effect. Johan beleeft een lege depressieve tijd. een jaar geleden heeft hij een negenjarig kind omver gereden en hij geraakt niet over het schuldgevoel. het weerhoudt hem er tevens van om aan kinderen te beginnen met zijn partner Kattis. op het perron herkent hij Anna (die wegbleef van het proces en hem niet kent) en zoekt toenadering. al gauw wordt hij een wel zeer geapprecieerd oor voor Anna die haar innerlijke demonen kan kwijt vertellen. hoe intenser de gevoelensoverdracht, hoe dichter de twee naar elkaar toegroeien en hun partner ontgroeien. maar Anna weet het geheim van Johan nog niet. een bijzonder perverse visie van boetedoening. een dader van een verkeersongeval die bewust aanpapt met de moeder van het slachtoffer om zo zijn eigen en de moeder haar schuldgevoel te slijten, is nogal sadistisch te noemen. tot op bepaalde hoogte wil je hierin meegaan: dat beide hun relatie door het voorval op springen staat, is begrijpelijk. dat Anna een verwerkingspartner vindt in Johan, is begrijpelijk. maar vanaf dat Anna de achtergrond van Johan kent, wordt Stockholm Östra van Simon Kaijser een opera van huiselijke twisten en ongeloofwaardige gevoelens. en zo kies je voor een titel als Stockholm Östra – of Stockholm Oost – omdat je onderweg het scenario het westen bent kwijtgeraakt.

2/5

 dag 4 – film 10 – 38ste filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s