Wu Xia


“berouw snijdt dieper dan het scherpste zwaard.” _ William Congreve

de wuxiafilms behandelen de meer mystieke kant van de martial arts waarbij de eerdere dvd-trilogiereleases van A Chinese Ghost Story en Swordsman een basisverkenning kunnen betekenen. met Crouching Tiger Hidden Dragon leerde ook de westerse samenleving (de meer aardse kant van) wuxia appreciëren met volgelingen als Hero, House Of The Flying Daggers, The Promise en Seven Swords. samen met Jet Li is Donnie Yen één van de martial arts protagonisten. deze keer is hij Liu Jinxi die in 1917 aan de grens van Yunnan met vrouw Ayu en twee kinderen in het lokale dorp papiermaker is. hij weet een overval op de winkel te verhelpen en wordt als lokale held uitgeroepen. agent Xu Baijiu komt polshoogte nemen van het voorval en bemerkt dat de twee daders behoorden tot de grootste criminelen van het land. vreemd vindt hij, zeker omdat ze gedood zijn via een techniek die maar drie gezochte moordenaars kunnen uitvoeren. hij trekt in twijfel of Liu wel is wie hij beweert en niet Tang Long, teruggetrokken leider van de bende van de 72 demonen. indien zo, is hij zelf een vogel voor de kat, gezien diens historiek. ere aan wie ere toekomt: collega Tom De Vreese merkt correct op dat de verhaallijn een volledige kopie is van A History Of Violence: brave huisvader weet een overval te weerstaan door twee zware criminelen te doden, agent komt op bezoek (met een knap in elkaar gestoken reconstructie van de feiten), ontdekt de achtergrond, enz. de link met de bende van de 72 demonen hoefde niet want dit zijn de meest vervelende passages maar ze worden zeker gecompenseerd door de actiescènes. Yen treedt op ter ondersteuning van regisseur Peter Chan (voordien Warlords) als actieregisseur en de gevechten zijn wel degelijk een streling voor het oog: flitsend met treffende slow motions én een ode aan de One Armed Swordsman. met een titel als Wu Xia kom je hiervoor, krijg je dat ook maar – alhoewel een kopie van Cronenberg’s verhaal – is het verhaalmateriaal er tussen (met o.a. berouw en een ideeënbeeld van Kaneshiro als de Sherlock Holmes versie van Xu) van bedenkelijke kwaliteit.

3/5

dag 4 – film 11 – 38ste filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s