Martha Marcy May Marlene


“in de oorlog tegen de werkelijkheid hebben wij slechts één wapen: de verbeelding.” _ Jules de Gaultier

neen, dit is geen Sundance film over vier vrouwen, de titel verwijst naar één dame in kwestie, Martha (Elizabeth Olsen, inderdaad jongere zus van de beroemde tweeling). twee jaar geleden kwam ze terecht in de Catskills bij één of andere sekte waar de charismatische leider de jonge vrouwen hun lichaam als één met de natuur hun werk laat doen. als hij er maar kan op zitten. om een bepaalde reden verlaat Martha de sekte en zoekt ze onderdak bij haar zus Lucy en schoonbroer Ted. verontrust en verontwaardigd over haar terugkeer trachten ze Martha zo goed als wel op te vangen. de twee jaar hebben Martha echter met herinneringen opgezadeld zodat ze de grens tussen realiteit, herinnering en verbeelding niet meer kan onderscheiden. de sterkte van de film zit hem in de psychologische onbehagenheid die als een ader onder je huid tegen je hart klopt. regisseur Sean Durkin doet geen uitspraak over een sekte, religie of ideologie maar wijst wel op de drijfveer van dergelijke instellingen: macht en het misbruik ervan. zo worden de meisjes van bij aankomst al getooid met een nieuw naam als aanvang van het wegschrepen van de eigen identiteit. het kalme maar beklemmende gevoel (met een uitstekende soundtrack) doet vaak terugdenken aan Winter’s Bone. so far so good maar voor dat je het weet, heeft Durkin er genoeg van. alsof hij zelf niet kan uitmaken of hij met realiteit, herinnering of verbeelding bezig is, laat hij het met een wijd open einde dan maar aan de kijker zelf over. mmmm…

3/5

dag 5 – film 14 – 38ste filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s