Senna


“de auto is een duur vervoermiddel naar de hemel.” _ Stanislaw Petrusa

1 mei 1994. een datum in het geheugen gegrift bij alle formule 1 liefhebbers. de rechtervoet van God overlijdt na een crash op het circuit van Imola tijdens de San Marino Grand Prix wanneer zijn Williams bolide als leider (met Michael Schumacher achter hem) in de zesde ronde tegen 217 km/u (tot vandaag onverklaarbaar) van de baan gaat in de snelle Tamburello bocht. de documentaire van Asif Kapadia bekijkt de racecarrière van Ayrton Senna: zijn overstap als kartkampioen naar de formule 1, de ontwikkeling van zijn reputatie als begenadigd regenrenner en flyer doorheen de bochten, de steeds feller wordende rivaliteit met Alain Prost (waarbij enkele incidenten niet uit de weg gegaan worden), zijn diepgelovigheid, zijn drie wereldtitels, zijn liefdadigheidsinzet voor Braziliaanse kinderen en de impact van zijn prestaties op het toen in armoede verkerende thuisland Brazilië waar hij een status van held en god genoot maar daar zijn menselijk gemoedelijk karakter niet door liet ondermijnen. Senna is een overtuigende documentaire die zijn kracht put uit de levensechte archiefbeelden, de topsportieve prestaties van de wereldkampioen die er in slaagde de formule 1 wijd verspreide herkenbaarheid te geven en vooral de menselijke figuur die Senna was.

3,5/5

dag 6 – film 17 – 38ste filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s