Win Win


“win-winsituatie: project waar beide partijen beter van worden, maar de partij die het woord als eerste in de mond neemt waarschijnlijk beter dan de andere.” _ Nico Dikstaal

in 2008 opende Thomas McCarthy het Filmfestival Gent met The Visitor, nu visiteert hij Gent met zijn derde langspeler. Mike Flaherty is in zijn vrije tijd coach van een lokaal worstelteam, op het werk worstelt hij met zichzelf. als advocaat draaien zijn zaken niet zo goed en hij stevent af op een faillissement wat hij verbergt voor zijn vrouw. zijn laatste cliënt kan hem redden. Leo Poplar lijdt aan Alzheimer en dient verzorgd te worden in een rusthuis wat hij weigert. hij wil thuis wonen en betaalt 1200 dollar per maand voor onderhoud. Mike claimt zichzelf als voogd, steekt hem wel in het rusthuis en strijkt de premie op. totdat de kleinzoon van Leo opdaagt. hij blijkt een worstelkampioen te zijn die niet bij zijn moederjunkie wil wonen maar wel bij zijn opa. Mike verzwijgt de zaak, neemt Kyle op in zijn team en zelfs in huis. wanneer Kyle’s moeder weet krijgt van dit alles, mengt ze zich in de debatten. opnieuw wosteltijd voor Mike. die wordt op de getrouwe manier vertolkt zoals we Paul Giamatti kennen: de doorsnee gelaten buurman voor wie de zaken meestal dreigen tegen te vallen maar die opbokst met iedere strohalm. McCarthy geeft met een scherp script trouwens ruim de tijd om zijn karakter alsook die van de andere te ontwikkelen wat hij met de nodige alledaagse glimlachende humor doet. zo raak je gehecht aan de personages en voel je hen worstelen met de situatie waarin ze door een maatschappelijke, economische of emotionele achtergrond terecht komen. in de lijn dus van Little Miss Sunshine of The Savages. het leven en de relaties er in zijn niet makkelijk en Win Win geeft dit op realistisch herkenbare wijze weer zonder te vergeten dat er in het leven ook hoop en humor is. fijn slotlied trouwens van The National.

3,5/5

dag 6 – film 16 – 38ste filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s