Headhunters


“Rembrandt was een genie, maar Rubens heeft wel meer lol gehad.” _ Toon Verhoeven

voordat de Amerikanen het weer eens gaan verknoeien met een remake, moet u toch het origineel van Morten Tyldum zien, een verrassend Noorse misdaadtopper. Roger Brown is een gereputeerd headhunter die voor grote organisaties op zoek gaat naar CEO’s. hij kleedt zich in de beste kostuums afgewerkt met een peperduur horloge, woont in een luxueuze villa, overlaadt zijn blondharige lange benenvrouw met cadeaus (een kind hoort er evenwel niet bij). zijn levensstijl is onmogelijk te dragen met zijn loon en zo is hij in bijberoep kunstdief. Roger straalt vertrouwen uit maar innerlijk is hij zeer onzeker over zijn korte lichaamslengte en is hij als de duivel bang dat zijn vrouw hem bedriegt. bij de sollicitatie voor de CEO van GPS firma Pathfinder duikt ene Clas Greve op. gezien diens militaire achtergrond en naturelle leiderschap is hij uitermate geschikt voor de job. om twee redenen werft Roger Clas niet aan: hij duikt in bed met zijn vrouw (angst) en hij beschikt over een schilderij van Rubens dat honderd miljoen waard is (hebzucht). Roger denkt Clas een hak te zetten maar dat blijkt een serieuze onderschatting te zijn en al snel belandt hij zelf met zijn hoofd (letterlijk) in de shit. Headhunters is een bron van escalatie. Tyldum geeft de kijker het ene detail na het andere dat neergelegd wordt in een groter wordende puzzel. het tempo wordt zo nooit uit de film gehaald en het Noorse cynisme zet de begerigheid en lokroep van macht in hun hemd. Aksel Hennie (die wat weg heeft van Rutger Hauer) kruipt perfect in verschillende rollen die Roger Brown met een what the fuck gevoel overkomt. hijzelf is op zakelijk vlak geen doetje, berooft mensen van hun kunstschat maar toch roept hij sympathie op wanneer hij erkentelijk is voor de straffen die hij ondergaat en waarbij hij op snelle manier intelligente beslissingen moet nemen om te ontsnappen aan criminelen, politie en gewelddadige situaties. Headhunters is een geslaagde anti-hero film met voldoende twisten, spanning, intriges en actie om je geen enkele seconde te vervelen.

4/5

dag 7 – film 20 – 38ste filmfestival gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s